Alberto Manguel u Zagrebu

"Prošireni estetički odgoj" u Zagreb dovodi poznate umjetnike i teoretičare. Prvi gost projekta je poznati kanadsko-argentinski pisac i prevoditelj Alberto Manguel.

85

“Prošireni estetički odgoj” međunarodni je projekt kojeg vodi Multimedijalni institut (MaMa) iz Zagreba u suradnji s organizacijama Kulturtreger/Booksa također iz Zagreba, te Kuda.org iz Novog Sada, Berliner Gazette iz Berlina i Kontrapunkt iz Skopja. Prvi dio ovog projekta bavio se odnosom kulture i politike a u novom ciklusu fokus će biti na odnosu estetike i obrazovanja.

Tako će MaMa i Kulturtreger/Booksa u sljedeće dvije godine u Zagreb dovesti velik broj književnika, filozofa, teoretičara i umjetnika koji će iz različitih kutova sagledati prosvjetiteljsku ideju estetičkog odgoja.

Prvo poznato ime koje dolazi u Zagreb je Alberto Manguel, kanadsko-argentinski pisac i prevoditelj koji je široj čitateljskoj publici najpoznatiji kao autor knjige Povijest čitanja. Njega će u klubu Booksa u srijedu, 3. lipnja u 20 sati ugostiti jedan od najcjenjenijih suvremenih srpskih pisaca David Albahari i to u sklopu književnih razgovora nazvanih “Piščev dnevnik”. Istoimenu kolumnu David Albahari piše za portal booksa.hr i ovi će razgovori biti svojevrsna nadogradnja te kolumne jer će poznati pisac pred zagrebačku publiku dovesti kolege, prijatelje, umjetnike, znanstvenike, odnosno osobe koje su važne za njegov umjetnički rad i svjetonazor.

Nakon Bookse, Alberto Manguel (poznat, među ostalim, i po kućnoj biblioteci s preko 30.000 knjiga te činjenici da je kao srednjoškolac čitao gotovo slijepom Jorgeu Luisu Borgesu) će u četvrtak, 4. lipnja u 19.30 sati gostovati u Galeriji Nova gdje će održati predavanje pod nazivom “Kraj knjige”. Teme predavanja su budućnost biblioteka u digitalnom dobu te kraj (ili opstanak) tiskanih knjiga.

Konačno, zajedno s argentinskim kolegom Leopoldom Brizuelom, Alberto Manguel će u petak, 5. lipnja zatvoriti ovogodišnji Festival europske kratke priče.

“Prošireni estetički odgoj” provodi se u okviru programa Kreativna Europa Europske komisije. Projekt podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Ministarstvo kulture RH. Program kluba Booksa i Kulturtregera podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Komentari