Ajmo, drage Riječanke i Riječani, pokažimo solidarnost!

99
solidarno sa ženama irana
U petak, 25. studenog, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pridružit ćemo se umjetnicama i umjetnicima HNK Ivana pl. Zajca ispred riječkog kazališta u akciji solidarnosti sa ženama Irana, ali i sa svim ženama koje su žrtve patrijarhata i rodno uvjetovanog nasilja.

Protesti u Iranu koje su pokrenule žene traju već više od 60 dana

Žene u Iranu se silom pokušava kontrolirati i disciplinirati kroz takozvanu moralnu policiju, koja je ubojstvom dvadesetdvogodišnje Mahse Amini pokrenula lavinu prosvjeda diljem zemlje. Premlaćivanja i nasilje protiv žena i dalje uzimaju maha. Protesti u Iranu koje su pokrenule žene traju već više od 60 dana, a živote je izgubilo više stotina žena i muškaraca jer su ustali protiv ugnjetavanja i jer žele živjeti u slobodi, bez opresije i nasilja. Ta borba smatra se zločinom protiv države za koji je propisana smrtna kazna.
Istovremeno, skloni smo misliti da se opresija nad ženama i nasilje događa negdje drugdje, daleko od nas. No, naše sugrađanke, sestre, susjede i prijateljice svakodnevno doživljavaju nasilje. Ove godine u Hrvatskoj je ubijeno najmanje 12 žena od strane bliskih osoba. Prošle godine ih je ubijeno 14. Te žene su žrtve femicida. Prošle je godine preko 5000 žena bilo žrtvama kaznenog djela nasilja u obitelji. Od 101 kaznenog djela silovanja od strane članova obitelji, svih 101 su bile žrtve žene. Statistika je neumoljiva i potvrđuje ono što kontinuirano naglašavamo – nasilje prema ženama je rodno uvjetovano i direktna posljedica patrijarhata.

Akcija solidarnosti

Stoga, u petak u 16 sati ispred HNK Ivana pl. Zajca, okupit ćemo se u akciji solidarnosti kako bi kroz miran prosvjed, glazbu i poeziju stale i stali solidarno s Irankama i Irancima koji se bore za pravedno i slobodno društvo bez okova patrijarhata te svim ženama koje su doživjele bilo koji oblik rodno uvjetovanog nasilja. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.
Pridružite nam se, za (sve) žene, za život, za slobodu!, poručuju organizatorice ispred inicijative Građanke i građani Rijeke.
L.B.

Komentari