5. Vukovar film festival

104

Festival se održava od 24.-28.8. na terasi Agencije za vodne putove, Ružičkinoj kući te kinu Borovo. Nova je lokacija određena činjenicom da zbog tehničkih problema ove godine organizatori nisu u mogućnosti filmove prikazivati na dunavskom šlepu. Festivalski filmovi naknadno će se prikazivati i u CineStarima diljem Hrvatske.

Tradicionalna generalna proba festivala održava se večeras, na terasi Agencije za vodne putove, s početkom u 20h. Prikazuje se danski oskarovac, film U boljem svijetu/ Heavnen, obavezno filmsko štivo za sve filmofile koje progovara o teškoći obiteljskih i prijateljskih odnosa u globalnom kaosu današnjice.

Festival se svečano otvara sutra, 24. kolovoza na terasi Agencije za vodne putove, s početkom u 20 sati. Za posjetitelje otvorenja priređuju se prave filmske poslastice. Kratki film koji će publiku uvesti u pet dana filmske uživancije je njemački film Između neba i zemlje/Zwischen himmel und erde, redatelja Yorka Fabiana Raabea koji će se predstaviti domaćoj publici. Film je to o dva brata koji žele napustiti surovu svakodnevicu svoje napaćene zemlje Obale bjelokosti.

Film Tomislava Radića, Kotlovina, jedan od najboljih filmova od hrvatskog osamostaljenja, apsolutni pobjednik Pula film festivala naš je dugometražni adut. Priča o obiteljskim zavrzlamama upakirana u nestanak jednog donjeg rublja i svakodnevno politikanstvo “malog” čovjeka zasigurno će razgaliti publiku. Ispred filma Vukovarce će pozdraviti glumački dobitnici Zlatnih arena, Mirela Brekalo te Draško Zidar, a publiku će pozdraviti i njihov kolega Igor Kovač.

Filmska priča se nastavlja do u dugu ljetnu noć. U 23 sata na programu su još dva filma iz konkurencije: njemački kratki film Josephine Links, Nakon godina/Nach Den Yahren koji progovara o nostalgiji i vječnoj obiteljskoj povezanosti, te austrijski Disati/Atmen, pobjednik Sarajevo film festivala, o maloljetnom delikventu koji traži majku.

Dokumentarni program iz konkurencije prvog dana festivala čine Gospodari Dunava/Lords of the Danube, Dragana Nikolića, priča o izumiranju dunavske ribe jestre te Khodorkovsky, Cyrila Tuschija, o najbogatijem Rusu kojeg progoni sam Putin.

“Bitna novina festivala jest da je ove godine i fizički dobio svoju nagradu. Vizualno i formom nagrada je djelo priznatog umjetnika Dražena Grubišića, zaslužnog za uspješan projekt Muzeja prekinutih veza. Nagrada još formalno nema svoje ime te možemo reći da smo porodili dijete, no još čekamo kako ga nazvati”, vele organizatori.

Ove godine već tradicionalno održava se TV sajam nastao u suradnji s HRT-om. TV sajam (održava se u hotelu Lav od 26-28.8.) okuplja filmske profesionalce regije i na najbolji način ih povezuje i navodi na suradnju. Sajam donosi i radionicu za pitching dokumentarnog filma koja će se održavati u hotelu Lav, 27.kolovoza. Radionicu će voditi Marija Ratković, suradnica Hrvatskog filmskog saveza. Dodijelit će se i nagrada za najbolji TV dokumentarac koji će se moći pogledati na sajmu.

Svih pet dana festivala odvijat će se Dunavska scenaristička radionica te Festivalska radionica na kojima će nadareni pojedinci učiti filmski zanat.

Vezano uz film iz konkurencije Zlin – živuća utopija, koji ćemo prikazati u četvrtak, 25. kolovoza, nakon istog u 17sati u prostoru Ružičkine kuće predavanje će održati Ines Ambruš „Satelitski grad Bata u Borovu“, a potom i otvaranje izložbe „80 godina Bate u Borovu – Vukovar“, za koju će uvod dati Ivan Hubalek.

Vezano uz film iz konkurencije Gospodari Dunava, svjetska nezavisna organizacija za zaštitu prirode WWF- World Wildlife Fund organizira predstavljanje hrvatskog ogranka organizacije. Događaj je planiran nakon projekcije filma, u srijedu, 24.8., s početkom u 17h na terasi hotela Lav.

Vukovar će ove godine partijati kao nikada. Zabavni program nudi se svaki dan s početkom u 23 h u BEACH BAR-u DANUBE GARDENS koji je službena PARTY ZONA FESTIVALA.
DAMIR URBAN nastupa 25.8. a CUBISMO završne večeri 28.8.

Glavni pokrovitelj festivala je T-Com ispred kojih poručuju: “Hrvatski Telekom dugi niz godina svojim sponzorskim aktivnostima podržava brojne kulturne manifestacije kako bi obogatio hrvatsku kulturnu scenu, pridonio atraktivnosti hrvatskih gradova kao destinacija za kulturni turizam. Vukovar Film Festival prepoznatljiv je i etablirani festival te smo u Hrvatskom Telekomu iznimno ponosni što od samih početaka, a sada već petu godinu za redom, T-Com kao generalni pokrovitelj podupire ovu manifestaciju. Drago nam je što možemo najaviti i kako će korisnici MAXtv-a dan nakon premijere na Festivalu, unutar 24 sata, imati priliku pogledati rumunjsku romantičnu komediju „Hej! Kako si?“

T-Com organizira nagradnu igru za sve posjetitelje festivala koji će moći glasati za najbolji dugometražni film iz konkurencije i tako osvojiti vrijedne nagrade kao što su LCD i Nintendo. Više o svemu na službenoj stranici festivala www.vukovarfilmfestival.com.

Komentari