4. Medun Fest u Liču – Slavlje šumskog meduna Gorskog kotara

248
Foto: Antonio Ružić

Na ovogodišnjem 4. Medun Festu, održanom u Liču u općini Fužine, posjetitelje su oduševila jela, temeljena na šumskom medunu Gorskog kotara, koja su pripremala tri vrhunska chefa, Zdravko Tomšić, Branko Ognjenović i Boris Kauzlarić, a uživali su u prvom sladoledu i koktelu od meduna uz brojne sadržaje i bogat glazbeni program.

Branko Ognjenović, chef i nositelj titule World Master Chef, kreativno je spojio lungić roza pečen s batatom, gratiniran s kulenom, medunom i chillijem, pružajući posjetiteljima nevjerojatnu paletu slatko-ljutih okusa. Zdravko Tomšić, chef konzultant i začetnik “Slow fooda” u Hrvatskoj, pripremio je salatu od krumpira s aromatičnim biljem, jabukama i dressingom od meduna i jabučnog octa. Pastrva dimljena i sotirana na maslacu dodatno je obogaćena emulzijom od meduna, suncokretovog ulja i jabučnog octa, stvarajući izvanredno balansirano, nutritivno bogato i osvježavajuće jelo. Boris Kauzlarić, vrsni goranski chef, očarao je posjetitelje inspirativnim cheesecakeom s kremoznim umakom od meduna, korice od naranče i vrhnja koji je obogatio jedinstveni cheesecake i oduševio sve prisutne.

 Glavno jelo lungić s batatom kulenom i medunom by chef Branko Ognjenović Medun Fes
Foto: Antonio Ružić

Sladoled od meduna, idejno osmišljen za prvo izdanje Medun Festa u suradnji poznatog chefa Dina Galvanga i Marka Stojevića, poznatog slastičara, nestao je brzinom munje. Ovogodišnji vrhunac bio je prvi koktel od meduna, izveden od strane destilerije Lynx Craft Distillery.

medun fest
Foto: Antonio Ružić

Posjetitelji su, uz jedinstvene degustacije imali priliku sudjelovati u edukativno-interaktivnim radionicama za sve uzraste, obiteljskom planinarenju do Preradovićeva vrha, fun zoni za najmlađe i jedinstvenoj igraonici za najmlađe u izletištu Šumska bajka. Ujedno, ove godine, po prvi put, organiziran je Medeni vlak iz Rijeke do Liča kako bi prevezao posjetitelje, a pratili su ih stručni domaći animatori.

Pastirske igre Medun Fest
Foto: Antonio Ružić

Medun, slatki promotor Gorskog kotara s europskom oznakom izvornosti, očarava svojom nutritivnom vrijednošću. Medun Fest je platforma koja ne samo da promovira izvorni goranski medun, već je i temelj za daljnju valorizaciju ovog dragulja Gorskog kotara, što će biti od vitalne važnosti za lokalne OPG-ove u njihovom daljnjem razvoju i plasmanu ovog nutritivno vrijednog bisera goranskog kraja, istaknuo je David Bregovac, načelnik Općine Fužine koji je se ujedno zahvalio posjetiteljima i gostima, a posebno organizatorima, Uredu za turizam Općine Fužine, pčelarima Milošević i Zanoškar, ali i svim ostalima koji su sudjelovali u pripremi ove odlične medene manifestacije.

Apisarij Medun Fest
Foto: Antonio Ružić

Bitno je istaknuti kako je medun bogat antioksidansima, aminokiselinama, mineralima i folnom kiselinom te pomaže osnaživanju srca i krvožilnog sustava. Također, pomaže u oporavku od bolesti i kroničnih stanja te smiruje i pomaže regeneraciji sluznice dišnih organa. Na sajmu s lokalnim, goranskim izlagačima, medun je bio posebno tražen jer trenutno svi goranski OPG-ovi medun prodaju primarno na kućnom pragu i nije dostupan u trgovinama.

Medun Fest
Foto: Antonio Ružić

Medun Fest je više od festivala okusa, to je čarolija koja oživljava dušu Gorskog kotara kroz goranski medun, stvarajući nezaboravan spoj autentične gastronomije i neodoljive destinacije, potičući turizam i pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo ove čarobne regije, zaključila je Silvija Sobol, direktorica Ureda za turizam Općine Fužine.

Posjetitelje Medun Festa i domaće OPG-ove pozdravili su i Velibor Mačkić, izaslanik Ureda Predsjednika koji je i službeno otvorio festival, Matija Posavec, župan Međimurske županije i Bojana Petrić, načelnica općine Donji Vidovec. Župan Posavec i načelnica Petrić iskoristili su priliku te najavili i buduću prijateljsku suradnju s Općinom Fužine.

Medun Fest
Foto: Antonio Ružić
Medun Fest
Foto: Antonio Ružić
Medun Fest
Foto: Antonio Ružić
Medun Fest
Foto: Antonio Ružić
Medun Fest
Foto: Antonio Ružić
Medun Fest
Foto: Antonio Ružić
Medun Fest
Foto: Antonio Ružić
Medun Fest
Foto: Antonio Ružić

Komentari