4. History Film Festival održao se u Rijeci od 8. do 12. rujna

45

Slučaj Makavejev ili sudski proces u kino dvorani srpskog redatelja Gorana Radovanovića pobjednik je ovogodišnjeg međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma HISTORY FILM FESTIVAL što se u Rijeci održavao od 8. do 12. rujna. Makavejevski nadahnuta priča o poznatom slučaju iz 1971. godine, kada je film „WR misterij organizma“ Dušana Makavejeva uzburkao onodobnu jugoslavensku političku i kulturnu scenu dobitnik je također i nagrade za najbolju produkciju.

Međunarodni žiri u sastavu Uri Borreda iz Izraela, Zoltana Siflisa iz Mađarske, Shawn Rhodes iz Sjedinjenih Američkih Država i Danila Šerbedžije iz Hrvatske nagradio je Sinišu Dragina za najbolji scenarij i režiju filma „Šuma“, Sabrinu Varani za najbolju kameru i nezavisni film „Skrivene stranice“, film TV Vojvodine i Aleksandra Reljića „Unuk“ dobitnik je nagrade za najbolji TV dokumentarac, najboljom glazbom proglašen je rad Sandora Mestera za „Tamas Barta – požuri mama te čeka kući“, a najbolju su montažu odradile Fabienne Alvarez Giro i Isabelle Szumny u filmu „Paris 1900 – grad svjetlosti“.

HFF2020-poster
Međunarodni žiri publike, koji je radio online, najboljim je filmom proglasio poljski „Slučaj Johanne Langefeld“.

Osim 21 filma u najtjecateljskoj konkurenciji, History Film festival imao je bogat posebni program posvećen 100-toj obljetnici rođenja Federica Fellinija, izložbu posvećenu majstorima Zagrebačke škole crtanog filma in memoriam Vatroslavu Mimici, premijernu prezentaciju televizijskog serijala „Fiume crno – crveno Rijeka“ Vanje Vinkovića, promociju monografije o Mileni Dravić i „inkluzivno kino“ namjenjeno slijepim i gluhim osobama.

Komentari