31. Kastafsko kulturno leto: Otvaranje likovne izložbe “Primorski akvarel” Zvjezdane Marguš Prohaska

105

U srijedu, 03.08.2022. u 20:30 sati otvara se izložba “Primorski akvarel” Zvjezdane Marguš Prohaska. Izložbu se može razgledati do 11. kolovoza, svaki dan od 18 do 21 sati.

Program otvaranja likovne izložbe obogatit će svojim nastupom i kantautorskim glazbenim pričama kantautorica Marijana Petrešević/The MarryAnn iz Zagreba.

Kustos likovne izložbe je Theodor de Canziani. Likovna izložba je ostvarena u suradnji s Galerijom Brešan iz Splita.

Samo tren i nestade…

Gledamo i ne možemo ih se nagledati. Uistinu ne gledamo samo očima već svim našim osjetilima upijamo atmosferu koja se lahorom pretače iz jednog u drugi osjet, iz jednog u drugi medij. Suptilnost varijacija nepretenciozno, nenametljivo, bez stvarne nakane izranja ili pak otiče iz neznana izvora, k nepoznatom prostranstvu. Osjenčane riječi, mekani zvuci, komorne sekvence nepregledna prostranstva u kompozicijskim slogovima ne traže završetka niti konačnosti već se viju slobodom bez stega k apsolutnom prostoru. Kontrasti kolorita i bijele čistine, kontrapunkt transparentna oplošja i oštre geste, različitosti blaga obojanog dodira i intenziteta trenutka, sličnosti atmosfere u kontinuitetu likovnog opusa karakteriziraju stvaranje slikarice Zvjezdane Marguš Prohaska. Naracija neprekinute niti i transpozicije intimističkih vizura u kontekst stvarnog prenijeta je pigmentom i vodom, akvarelom suptilno, promišljeno, osjećajno, trenutno. Vizualizacija je to opojnih mirisa ili tek naslute fragrance. Opredmećenost zvuka pretače se poput fluida neuhvatljive materije koju sukusom zatičemo tek u trenutku. Opip nam je dozvoljen tek virtualnim taktilnim fantazijama spram savršena svijeta slikarske materije. Slike pak šušte finom i odmjerenom, tek vibrantnom plohom u levitaciji naspram oštre zvučne geste. Okusi ledenih površina dodiruju se sa slatkim medenim mjestima što sažimlju rakurs. Maestralna igra, naoko lagana akvarelna slikarstva, zapravo bilježi promišljenu definiciju kompleksne likovne tehnike.

Modra ambijentalnost 

Kompozicije naoko izgubljene u čistoći, nepregledna bijela papirna prostranstva ipak čvrstinom koncentracije slikarske vizije nepomično lebde u odnosu trenutka spram vječnosti. Hodanje po tankoj liniji figuracije i apstrahiranja prepoznatljiva svijeta nazoči svakoj jasno definiranoj umjetničkoj vizuri. Potreba da ambijente Zvjezdane Marguš Prohaska nazovemo imenima, definiramo prostorima, nameće se, no nemoguća je koliko i vodena krutost. Vodna, skliska senzacija progovara tajnovitom emocijom bez ograda samodistance intimna prostora. Mirnoća modre ambijentalnosti kontrapunktirana je žarkom krvavo crvenom, dajući nam prigodu za daljnja sanjarenja. Postojano slikarstvo visoka estetskog intenziteta slikarice Zvjezdane Marguš Prohaska nazoči materijalno, zboreći izvrsnošću iskorištenja likovnih pretpostavki, ali njegova je osobitost i ekskluzivnost ta što upravo suprotno nudi doživljaj… Samo na tren i potom nestade…

Theodor de Canziani

Zvjezdana Marguš Prohaska

Zvjezdana Marguš Prohaska rođena je 1964. godine u Osijeku. Srednju školu za primijenjenu umjetnost završila je u Puli, a diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, odjel grafike i stekla zvanje profesora likovne kulture. Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Istre u Puli. Radila je kao profesor likovne umjetnosti u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci i kao profesor nastavnih predmeta likovnih umjetnosti i dizajna u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Danas je zaposlena u Agenciji za odgoj i obrazovanje na mjestu više savjetnice za likovnu kulturu i likovnu umjetnost. Bavi se slikarstvom, ilustracijom, grafičkim dizajnom i fotografijom. Izlagala je na 150 skupnih i 25 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Dobitnica je 32 nagrade i priznanja za slikarstvo. Živi i radi u Rijeci.

Kantautorske glazbene priče kantautorice Marijane Petrešević / The MerryAnn

Priče su oduvijek bile glavni pokretač kreativnoga stvaranja Marijane Petrešević i neiscrpan izvor njene inspiracije. Uvelike usmjeravaju njen glazbeni put no također i profesionalni, arhitektice konzervatorice, prema očuvanju i restituciji vizualnog identiteta prostora u kojemu živimo (genius loci/duh mjesta) te materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini. Za nju, osim što svaka priča u sebi nosi bogati mozaik slika, ona također otvara široku lepezu različitih zvukova i ritmova. Njezin svijet priča vrlo je intiman, satkan od duboko proživljenih emocija koje dobivaju svoj prepoznatljivi „oblik“ uz pomoć zvuka gitare i glasa kao osnovnih „alata“ u procesu stvaranja glazbenog storytellinga.

Krajem 2019. snimila je demo album Priče / Le Storie / The Stories. Album čini kompilacija od 12 autorskih skladbi nastalih u razdoblju od 2017. do 2020., a kantautorica izvodi ih na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku. Drugi album, Soft Gravity on the 15th Floor, snimljen u razdoblju od 2020. do 2022., čini 6 autorskih skladbi na hrvatskom i engleskom jeziku. Oba albuma čine „glazbenu zbirku“ različitih priča inspiriranih događajima koji su u potpunosti promijenili i još uvijek mijenjaju život autorice. One otkrivaju genius loci, šetaju ulicama gradova, susreću se i razgovaraju s ljudima, uživaju u ljepoti prirode, lete među oblacima te ulaze u snove. One također vole i pjevaju o ljubavi. U njima se može pronaći sjeta, radost, uzbuđenje, čežnja… One su zvučni zapis emocija pretočenih u male glazbene priče.

L.B.

Komentari