30. listopada svečano otvorenje Tjedna češkog filma u Art-kinu!

10

Od 30. listopada do 3. studenog u Art-kinu se održava mnogima omiljeni Tjedan češkog filma. Posjetitelji imaju priliku pogledati pet recentnih čeških naslova.

Ciklus je organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Češke Republike u Republici Hrvatskoj, a svečano ga otvara crnohumorna komedija Teroristkinja Radeka Bajgara, u srijedu, 30. listopada u 20 sati. Svečanom otvorenju Tjedna češkog filma prisustvovat će i Vladimír Zavázal, veleposlanik Češke Republike u Republici Hrvatskoj.

Glavna junakinja crne komedije koja otvara ciklus je Marie (Iva Janžurová), učiteljica u mirovini, koja se odlučuje obračunati s izvorom zla u svojoj maloj sredini. Kada uvidi da joj u borbi s lokalnim moćnikom (Martin Hofmann) neće pomoći ni načelnica općine (Tatiana Vilhelmová), uzima oružje u ruke i sama kreće u pohod na samozvanog šerifa. No ubrzo shvaća da je ubojstvo ne samo moralno složen problem, već da je i njegova izvedba veliki izazov, posebice kad vas muče artritis i ostali problemi koje nosi treća dob.

Nastavak ciklusa donosi fascinantnu povijesnu biografsku dramu Toman (31. listopada) o životu češkog Schindlera, Zdeneka Tomana, kontroververzne figure podijeljene između lika neugodna političara i sumnjiva poduzetnika te, s druge strane, spasitelja stotina europskih Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

Tjedan češkog filma nastavlja se u studenom komedijom Vikendica na prodaju (2. studeni) u kojoj se ideja naoko idiličnog obiteljskog okupljanja brzo raspline, te romantičnim povijesnim trilerom Vodenjak (2. studeni) o neobičnom muškarcu bližem životinjskom nego ljudskom društvu.

Program zaključuje televizijska uspješnica Dukla 61 (3. studeni), hvaljen i naširoko prihvaćen igrani film o najvećoj češkoj rudarskoj nesreći u drugoj polovini 20. stoljeća.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Komentari