3 Žorža: Tri generacije obitelji Žorž i dva stoljeća u fotografiji

82

Od 7. prosinca do 21. prosinca u Galeriji Juraj Klović otvara se izložba pod nazivom „3 Žorža“. Izložba je to u kojoj se susreću tri generacije riječkih fotografa: Istog Žorž, Mirko Žorž i Bogomir Žorž. Poznati riječki fotograf Istog Žorž osmislio je izložbu u kojoj predstavlja svoje radove te radove svojeg oca i sina.

Oni zajedno gotovo jedno stoljeće stvaraju i sudjeluju u kulturnom životu grada Rijeke. Generacijska priča ne predstavlja sukobe, već pojavnost fotografije koja se razvijala i rasla paralelno s umjetničkim strujanjima vremena.

Bogomir Žorž vrstan je fotograf čiji je Foto Belveder u prošlom stoljeću bio značajan za grad te se uvijek izdvajao profesionalnom i umjetničkom kvalitetom. Njegov sin Istog Duško Žorž nezaobilazno je ime riječke umjetničke fotografije. Njegovi radovi predstavljaju spoj razrađenog fotografskog umijeća i posebnost kvalitete, karakterizira ga neiscrpna stvaralačka energija, kvaliteta i emocija, koju nam znalački prenosi svojim svjetlosnim zapisima. Mirko Žorž predstavnik je mlađe generacije, znalac i autoritet na području nove medijske umjetnosti.

Njihove fotografije nadilaze opis motiva i uspostavljaju neke nove, paralelne, dodatne dimenzije, koje imaju novo značenje, ostvarene autorskom snagom. Izložba „3 Žorža“ susret je generacija, pokazatelj kvalitete unutar obitelji koja se razvijala i mijenjala zavisno od razvoja likovnosti i tehnike izražavanja. Ova izložba dokaz je suptilnog praćenja prolaznosti vremena, ali i otkrivanja trenutne pojavnosti, praćenja statičnog i dinamičnog trenutka u kome nastupa autorovo ja. No, to je i spoznaja, da u mediju, koji nam se čini već običnim, čak i elementarni, postoje brojne mogućnosti istraživanja, eksperimentiranja i nadogradnje.

Bogomir Žorž rođen je 1915. godine u Vipavi, a 1998. godine preminuo je u Rijeci. Završio je stručnu školu za fotografe u Celju i Rogaškoj Slatini te se cijeli život bavio fotografijom. Godine 1936. dolazi u Sušak, gdje se zapošljava u studiju Foto Milković. Zbog rata 1941. godine odlazi u Sloveniju gdje radi u propagandnom odjelu kao fotograf, a 1946. godine ponovo se vraća u Sušak nastavljajući svoj rad u studiju Foto Milković. Svoju radnju otvara 1953. godine na Belvederu pod nazivom Foto Belveder. Studio se s vremenom preselio i uspješno radio na Kantridi. Studio je u ono doba prednjačio svojom kvalitetom i suvremenošću. Jedan je od osnivača Foto kluba Color 1941. godine u Rijeci s kojim je izlagao na mnogim izložbama te dobivao zapažene nagrade i priznanja.

Bogomir Žorž 1

Istog Duško Žorž rođen je 1947. godine u Rijeci u obitelji oca fotografa od koga nasljeđuje ljubav prema fotografiji. Profesionalan je fotograf. Član je Foto kluba Color od 1962. godine kada izlaže svoju prvu fotografiju na izložbi u Zagrebu. Od 1991. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a od 2001. godine dobiva status samostalnog umjetnika. Tijekom 45 radnog staža vodio je svoj foto obrt. U tom razdoblju pet je godina bio vanjski suradnik snimatelj HRT TV studija u Rijeci. Kao član Foto kluba Color i HDLUR-a izlagao je na 300 izložbi u zemlji i inozemstvu. Održao je 30 samostalnih izložbi. Za rad na promicanju fotografije dobitnik je brončane, srebrne i zlatne plakete za zasluge u širenju tehničke kulture. Od 2002. do 2012. godine radio je kao učitelj praktične nastave fotografije u Prirodoslovno-grafičkoj školi u Rijeci.

Istog Duško Žorž 1

Mirko Žorž rođen je 1978. godine u Rijeci. Po struci je informatičar, a uz oca i djeda dobiva znanje o fotografiji koje osuvremenjuje novim tehnologijama i medijima. Multidisciplinarnim pristupom obrađuje suvremene teme društva. Kroz godine sudjelovao je na više samostalnih kao i na brojnim skupnim izložbama širom svijeta te je za svoje radove dobio nekoliko zlatnih plaketa i priznanja.

Mirko Žorž 1

L.B.

Komentari