20. Tjedan mozga u Rijeci niz zanimljivih tema i predavanja za stručnu i širu javnost

34

20. Tjedan mozga obilježava se od 15. do 21. ožujka 2021. godine. Kampanja u svijetu poznata kao Brain Awareness Week, a u Hrvatskoj se provodi već dvadesetu godinu zaredom. U organizaciji i obilježavanju Tjedna mozga svih dvadeset godina sudjeluje Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Klinički bolnički centar Rijeka i Fakultetski odbor svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci uz potporu Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Tema ovogodišnjeg Tjedna mozga jest „Mozak u 21. stoljeću“ , a naglasak je stavljen na interdisciplinarni i integrirani način obrade izabranih tema koje su interesantne za stručnu i širu javnost.

Otvorenje 20. Tjedna mozga održat će se u ponedjeljak 15. ožujka u 15:30 sati uvodnom tribinom o utjecaju pandemije Covid-19 na mentalno zdravlje. Nažalost, prošle godine upravo je pandemija Covid-19 spriječila provedbu već organiziranog programa 19.Tjedna mozga u Rijeci. Ove godine unatoč specifičnim uvjetima organizatori su pripremili niz predavanja i  radionica,  sa zanimljivim i aktualnim temama poput Meditacija – neurološke osnove i svakodnevna primjena, Duboko moždana stimulacija, Digitalna demencija u adolescenciji – Oksimoron ili stvarnost?, Epidemije moždanog udara u hrvatskoj – razlike žena i muškaraca,  Radionica mindfulnessa „Studentski stres“, Robotika u neurorehabilitaciji, Poremećaj spavanja, Čine li nas pametni telefoni pametnijima?, Biološke podloge seksualne orijentacije, Život s cerebralnom paralizom, naslovi redom zanimljivi stručnoj  i široj javnosti.  Stoga teme 20. Tjedna mozga populariziraju znanja o funkcijama mozga, neuroznanosti i srodnim disciplinama. Približavanjem ove tematike široj javnosti stavlja se naglasak na važnost prevencije i mogućnosti liječenja neuroloških i psihijatrijskih bolesti, kao i na njihovu destigmatizaciju.

Cijeli događaj izvodit će se putem Zoom platforme te će za svaki događaj biti dostupne poveznice. Za više informacija pratite Facebook stranicu „Tjedan mozga Rijeka“ ili za prijavu kliknite na link https://forms.gle/7CJvuuL5nNAxFSHTA preko kojeg ćete moći pristupiti zanimljivim predavanjima stručnjaka iz područja medicine, psihologije i tehničkih znanosti.

Riječki organizacijski odbor 20. Tjedna mozga čine koordinatorica prof. dr. sc. Gordana Rubeša, sukordinatorica doc. dr. sc. Daniela Petrić te članovi Studentskog odbora: Annemarie Marić, Nevena Mumelaš, Ivna Krpan, Laura Novak, Sunčica Kanižaj, Katarina Margetić, Mirjam Majstorović, Lara Nuić, Dora Paklec, Anna Malnar, Sara Mikić, Tina Josić, Katarina Pehljan, Josipa Kajić i Augustin Augustinović.

Komentari