19. Festival europske kratke priče: Luka različitosti

19
Nakon lipanjskog porinuća Luka različitosti plovit će u Zagrebu i Rijeci od 4. do 9. listopada, predstavljajući domaćoj publici pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima. Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstovi imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa.
Niz poznatih autora iz deset zemalja svijeta predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i Hanif Kureishi, no tu su i drugi izvrsni pisci… uz cijeli niz istaknutih domaćih pisaca i umjetnika.
Važno je dodati da je ovogodišnji FEKP obilježen značajnom međunarodnom suradnjom: s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala – Hay Festivalom – u Rijeci ostvarujemo projekt Europa 28, tijekom kojega će biti predstavljeno niz europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…) zastupljenih u antologiji Europa 28 – žene o budućnosti Europe.
Uživo i digitalno, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti dobre priče i biti dobra priča domaće kulturne scene.

Komentari