16. Festival 25 FPS: Otvoren festival, a drugi dan donosi uvid u Privatne živote i Pogrebnu povorku ruža

16

Sinoć je u Studentskom centru svečano otvoren Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, čije će se 16. izdanje održavati od 24. do 27. rujna 2020. u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci. Ulaz na sve programe je besplatan, no ulaznice treba preuzeti online preko sustava Entrio.

«Eksperimentalni i umjetnički film po svojoj je prirodi introspektivan, istraživački i opservacijski te se od svojih početaka bavi ovim pitanjima. Možemo li svijet gledati drugim očima? Možemo li o njemu govoriti drugačijim jezikom i kroz drugačije zvukove i slike?» – rekla je Marina Kožul, koja je uz Maria Kozinu i Tenu Trstenjak bila zadužena za program i selekciju. «Organiziranje festivala uvijek je stresno, a u ovoj godini bez presedana za sve djelatnosti bilo je posebno napeto», završava Kožul.

Drugi dan Festivala 25 FPS donosi nova dva bloka natjecateljskih filmova, istraživanje osobih arhiva u programu Privatni životi članice žirija Marije Palacios Cruz te Pogrebnu povorku ruža u Kinu 23.

Mario Kozina, Marina Kožul, Tena Trstenjak

Antiratni križanac filma i videoigre Kako nestati kolektiva Total Refusal prvi je kandidat za ovogodišnju nagradu publike, a današnji natjecateljski programi donijet će još dva potencijalna laureata u ovoj kategoriji. U 18h na rasporedu je Konkurencija 2: Lutanja, program od šest filmova čiji autori lutaju morskim plažama, šumama i sjećanjima. Svoje će filmove predstaviti Milica Jovčić (Cleaning), Renata Poljak (Porvenir) i Rainer Kohlberger (There must be some kind of way out of here).

U 20h gledamo Konkurenciju 3: Okviri, šest filmova koji suprotstavljanjem tradicije i suvremenosti, tržišta i nadahnuća, promišljaju sam koncept umjetnosti. O svome filmu Iz moje pustinje govorit će bugarska autorica Veneta Androva.

Marina Kožul

Dan započinjemo u 16 sati programom Žiri predstavlja: Privatni životi, koji je sastavila María Palacios Cruz, španjolska filmska kustosica, spisateljica i predavačica te jedna od članica ovogodišnjeg žirija. Program je sastavljen od pet filmova koji se bave točkom susreta između privatnih života i javnih pripovijesti. Pritom se hvataju u koštac s obiteljskim arhivima, nađenim snimkama i dnevnicima, koje potom obrađuju iz različitih društvenih i političkih perspektiva. Gošća programa je škotska autorica Rebeca Jane Arthur, koja će predstaviti svoj film Sloboda: prazan statut.

Navečer idemo na Kino 23, program namijenjenim dugometražnim filmovima koji nisu nužno eksperimentalni, ali njeguju avangardni senzibilitet u svojoj estetici, dramaturgiji ili viđenju svijeta. Ove godine prikazujemo Pogrebnu povorku ruža, kaleidoskopsko remek-djelo redatelja Toshija Matsumota iz 1969. godine te jedan je od najsubverzivnijih i najpamtljivijih filmova toga desetljeća. Riječ je o jednom od ključnih uradaka japanskog novog vala i queer filma, koji je i Stanley Kubrick naveo kao izravan utjecaj na vlastiti distopijski klasik Paklena naranča (1971). Na festivalu prikazujemo 4K restauraciju filma s originalnog 35-milimetarskog negativa i zvučnih elemenata.

Mario Kozina

  1. izdanje 25 FPS-a će se održati od 24. do 27. rujna 2020. u Kinu SC-a u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci, a sve projekcije za gledatelje su besplatne.

Komentari