15. Festival prava djece: Radionice o slobodnom vremenu, intekulturalnim vještinama i lažnim vijestima

81
Festival prava djece

15. Festival prava djece poznat i pod motom “Mali festival za velike teme“ u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator za središnju temu ove godine odabrao je slobodno vrijeme mladih i djece, a tijekom listopada u Zagrebu i Glini ponudio je filmske projekcije, okrugli stol, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivost dječjeg filmskog stvaralaštva.

Program 15. Festivala prava djece nastavlja se i u studenom edukativnim radionicama – prva u nizu je ‘Paint&Talk_Kako mi EU može pomoći u mom slobodnom vremenu’ koja je održana jučer, 6.11. u Centru mladih Ribnjak, a na kojoj su sudjelovali učenici zagrebačke Nadbiskupske klasične gimnazije. Cilj radionice da mladi kroz likovno izražavanje razgovaraju o Europskoj uniji – odnosno da izraze svoj doživljaj EU te gdje vide priliku za razvoj vještina i korištenja slobodnog vremena. Radionici je prisustvovala potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Dubravka Šuica

Tijekom ovog i sljedećeg tjedna održat će se još tri radionice: radionica o komunikacijskim vještinama (7.11., sudjeluju učenici XVI.gimnazija iz Zagreba), te radionica o interkulturalnim vještinama (8.11., sudjeluju učenici iz Prve privatne gimnazija iz Zagreba) na kojoj se bavimo učenjem i razumijevanjem različitih kultura i uspostavljanjem pozitivnih odnosa prema različitim kulturama.

Što su lažne vijesti i kako one nastaju, mladi će dobiti na radionici o lažnim vijestima i dezinformacijama (13.11., Kuća Europe, sudjeluju učenici Grafičke škole iz Zagreba).

Festival prava djece

Na svim radionicama će uz tim Alternatora, koji ima dugogodišnje iskustvo educiranja u području razvoja vještina, sudjelovati i Carmen Gruber iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Od otvaranja festivala na mrežnoj stranici www.festivalpravadjece.com dostupan je i dalje filmski program koji se provodi u školama i do sada je prijavljeno više od 30 tisuća učenika iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Filmski program je selekcija dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za mlade, a učitelji i škole ga preuzimaju putem prijave na web stranici, zajedno s nastavnim pripremama za rad nakon gledanja filmova.

Festival prava djece Festival prava djece

Komentari