130. obljetnica otvorenja zgrade riječkog kazališta

Riječko kazalište obilježava 130 godina svoje zgrade te je za tu obljetnicu pripremilo bogat program pod nazivom Festival 130 koji će trajati od 25. rujna do 3. listopada.

388

Festival 130 započinje u petak, 25. rujna u 20.00 sati koncertom “Riječki skladatelji i solisti”. Po prvi put zajedno, u istoj večeri, proslavljeni riječki solisti, pijanist Goran Filipec te violinisti Goran Končar, Marco Graziani i Krunoslav Marić pod dirigentskim vodstvom riječkog maestra Zorana Juranića, izvode djela riječkih skladatelja – Josipa Kaplana, Ive Mačeka, Zorana Juranića i mladog Jurja Marka Žerovnika, uz dodatke: Belu Bartóka i Camile Saint-Saënsa. Koncertni majstor je Romeo Drukcer. Ulaznice za ovaj program su u slobodnoj prodaji.

Drugi dan festivala, subota 26. rujna od 16:00 do 22:00 sata obilježit će “Maraton mladih glazbenika” koji je nastao u suradnji s Glazebnom školom Ivana Matetića Ronjgova. Ravnatelj škole Danijel Trinajstić izuzetno je ponosan na suradnju s riječkim Kazalištem te je ovom prilikom podsjetio i na dugu tradiciju škole u Rijeci iz koje su proizašla brojna velika imena glazbene scene. U programu će sudjelovati oko petstotinjak učenika uključujući gudački orkestar i zborove škole, a uz njih će nastupiti i zbor Područnog odjela Rab. Ulaz za ovaj program je slobodan, uz podizanje propusnica na blagajni Kazališta.

Tijekom dva dana Festivala 130 održat će se i program “Vaše kazalište – vama” koje će svojoj publici otvoriti vrata i omogućiti obilazak svih prostora kazališta, od atrija i pozornice, kroz dvorane za probe i garderobe pa sve do intendantskog ureda gjde ćete prisustvoati jednom radnom danu. U svakom od ovih prostora izvodit će se odlomci iz najboljih predstava, pjevat će se, plesati i muzicirati. Ulaz je slobodan, uz prethodno podizanje propusnica na blagajni Kazališta.

130-godina-zgradeFinale Festivala 130 obilježit će svečani gala koncert “Za sve postoji prvi put” koji će se održati u subotu, 3. listopada s početkom u 19:00 sati. Na programu su arije i odlomci opera koji nikada ranije nisu bili izvođeni u riječkom kazalištu. Velikom simfonijskom orkestru od preko stotinu članova, ansamblu riječke Opere te gostujućim glazbenicima iz Ljubljane, Zagreba i Rijeke, pridružit će se dvadeset i pet vrhunskih glazbenika Panonske filharmonije iz Pečuha koja upravo ovim koncertom započinje dvogodišnju suradnju s Operom HNK Ivana pl. Zajca.

Poseban gost gala koncerta jedan je od najvećih opernih pjevača današnjice, bas Carlo Colombara, zvijezda milanskog Teatro alla Scala, njujorškog Metropolitana, Bečke državne opere i londonske Kraljevske opere Covent Garden. Uz Carla Colombaru nastupaju nacionalni prvak riječke Opere Giorgio Surian i prvakinja ljubljanske opere Vlatka Oršanić, doajeni europskih opernih pozornica već preko trideset godina; zatim prvaci riječke Opere Kristina i Robert Kolar, mlade solistice Ivana Srbljan i Anamarija Knego te dugogodišnja stalna gošća našeg kazališta Vedrana Šimić.

Uz sve istaknute umjetnike ne smijemo izostaviti posebnog gosta iz Finske, koncertnog majstora Finske nacionalne opere Jukka Merjanen. Na programu su arije i odlomci iz opera Richarda Straussa, Béle Bartóka, Albana Berga, Leoša Janáčeka, Karola Szymanowskog i Richarda Wagnera, koje nikad nisu izvođene u riječkom kazalištu. U finalu koncerta izvodimo jedno od najznačajnijih i najutjecajnijih klasično-glazbenih djela dvadesetog stoljeća – “Posvećenje proljeća” Igora Stravinskog. Gala koncertom ravna glavni gost dirigent Opere HNK Ivana pl. Zajca, maestro Ville Matvejeff.

Komentari