13. hrvatska ocjenska izložba maketa brodova “Rijeka 2020”

17
Izvor: PGŽ

Zamjenik župana Petar Mamula prisustvovao je otvorenju 13. hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova “Rijeka 2020” koja se održava od 1995. godine, a zajednički je organiziraju Hrvatski savez brodomaketara, Centar tehničke kulture Rijeka te Hrvatska zajednica tehničke kulture, uz financijsku podršku Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. Na ovogodišnjoj izložbi je više od 40 maketa, otvorena je do 23. srpnja, a ulaz je slobodan.

Zamjenik župana je naglasio kako PGŽ od početaka podupire rad Centra tehničke kulture Rijeka i Savez brodomaketara: „Ovo pokazuje koliko je ova regija i grad posvećena brodogradnji, uz čitav niz europskih projekata koje provodimo, od Male barke 1 i 2, do Arce Adriatice što sve doprinosi očuvanje bogate kulturno-povijesne i pomorske baštine ovoga kraja. Centar tehničke kulture je zapravo centar umjetnosti, posebno kad vidimo koliko su složene makete koje su ovdje izložene te koliko je truda i znanja u njih uloženo“.

IMG-1549
Izvor: PGŽ

Hrvatski savez brodomaketara osnovan je 9. studenog 2001. godine, a Glavni cilj HSB-a je promidžba i razvoj brodomaketarstva i s njim povezanog tehničkog stvaralaštva. Član je Svjetske organizacije brodomodelara NAVIGA i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Na 25. državnom natjecanju brodomaketara ove godine sudjelovalo je 20 maketa. Brodomaketri osim iz Primorsko-goranke županije, točnije Lovrana, Bakra, Rijeke dolaze iz Pule, Dubrovnika i Solina. Izložba brodomaketa je ocjenjivačkog karaktera te vrhunac provjere kvalitete i točnosti izradbe makete.

Komentari