11. CIHT potvrdio status najznačajnije konferencije o zdravstvenom turizmu u regiji

109
CIHT2023

Luksuzni Hotel Miramare u Crikvenici ugostio je 11. po redu Crikvenica International Health Tourism Conference (CIHT). Konferencija je i ove godine okupila vrhunske domaće i svjetske stručnjake iz područja medicine, turizma, marketinga i brendiranja destinacije – 13 stručnjaka iz 7 različitih zemalja podijelilo je svoja znanja i iskustva.

Predavanja i panele na temu trendova i inovacija u zdravstvenom turizmu, uživo i online, pratilo je više od 100 sudionika iz cijeloga svijeta.

Svečano otvaranje konferencije obilježeno je dobrodošlicom i zahvalom direktorice Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijane Biondić i predsjednika Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimira Mozetiča, koji su ponosno istaknuli kontinuitet ove konferencije i naglasili njezinu ključnu ulogu u razvoju i pozicioniranju Hrvatske visoko na karti zdravstvenog turizma.

Velika posjećenost konferencije, ogroman interes medija, zanimljiva predavanja domaćih i svjetskih stručnjaka te aktualne teme – sve su to razlozi zbog kojih je CIHT još jednom potvrdio svoj status jedne od najvećih i najznačajnijih konferencija o zdravstvenom turizmu u regiji. Na ovogodišnjoj CIHT konferenciji, u organizaciji TZG Crikvenice i Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera te suorganizaciji Thalassotherapije Crikvenica i Termi Selce, predstavljene su mnoge zanimljive i aktualne teme.

 

RAZVOJ ZDRAVSTVENOG TURIZMA U HRVATSKOJ

 

Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije, Ministarstvo turizma i sporta RH, predstavio je aktivnosti Ministarstva na razvoju i unaprjeđenju zdravstvenog turizma, a dr. med. Danica Kramarić, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske predstavila je aktivnosti Ministarstva na razvoju i unaprjeđenju zdravstvenog turizma – novi zakonski okvir za pružanje zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu.

TURIZAM I ZDRAVLJE

 

Na samome početku drugoga dijela, veleposlanik Indije u Hrvatskoj Nj. E. g. Raj Kumar Srivastava osvrnuo se na aspekte zdravstvene zaštite s posebnim naglaskom na važnost joge i Ayurvede u prevenciji i liječenju raznih bolesti.

Pažnju publike privuklo je izlaganje Aleksandara Racza sa Zdravstvenog sveučilišta u Zagrebu o šumskoj terapiji. Ideja je nastala 1982. u Japanu, a riječ je o terapijskoj šetnji šumom čiji je cilj povezati se s prirodom i tako se osloboditi stresa. Jedan od istaknutih ciljeva na konferenciji je proširiti ponudu šumske terapije u sklopu zdravstvene turističke ponude.

CIHT2023

Anandaraman Sharma, voditelj Odsjeka za Panchakarmu prestižnog indijskog instituta-  All India Institut of Ayurveda predstavio je metodu korištenja Ayurvede u liječenju kožnih bolesti, a zatim je uslijedilo zanimljivo predavanje Indranoshee Das, direktorice nacionalnog Ayush Direktorata iz Indije o pozitivnom utjecaju joge na zdravlje.

SURADNJA KLASTERA

 

Drugi dan 11. Crikvenica International Health Tourism Conference (CIHT) u Hotelu Miramare u Crikvenici započeo je predavanjima i panel raspravom na temu klasterskih udruženja. Predsjednik udruženja slovenskih prirodnih lječilišta (SSA) Iztok Altbauer predstavio je djelovanje i ulogu Zajednice slovenskih prirodnih lječilišta, koja objedinjuje 12 prirodnih i termalnih lječilišta koja djeluju pod nazivom Slovenska prirodna lječilišta (Slovenian Spas Association).

CIHT2023

Klasterska udruženja posebno su značajna kada je riječ o marketingu i prodaji jer podrazumijevaju udruženi budžet, znanja i resurse, naglasila je u svom predavanju Ivana Kolar, direktorica Julius Rose, tvrtke za poslovno savjetovanje i upravljanje projektima te dodala kako se kvaliteta zdravstvenog turizma u Hrvatskoj iz godine u godinu podiže na višu razinu. Nove potencijale razvoja nudi i povezivanje kulturnog turizma sa zdravstvenim, što je bila tema predavanja Simone Zagrodnik, predsjednice Udruženja europskih povijesnih termalnih gradova (EHTTA). Na koji način vlada može pomoći u osiguravanju uspješne i sigurne ustanove zdravstvenog turizma, objasnila je Paula Wilson, viša direktorica savjetovanja za vodstvo, upravljanje i poslovne rizike u tvrtki Vmarsh.

 

NOVE TEHNOLOGIJE I UMJETNA INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVENOM TURIZMU

 

Korištenje novih tehnologija i umjetne inteligencije u zdravstvenom turizmu, bila je glavna tema četvrtog bloka predavanja te završnog panela. Sandeep Sharma, izvršni direktor i osnivač tvrtke Vmarsh Healthcare istaknuo je kako nove tehnologije mogu značajno unaprijediti usluge zdravstvenog turizma, ali nikako ne smijemo zanemariti važnost ljudskog faktora. Damir Medved, direktor EDIh Adrie prezentirao je načine na koje umjetna inteligencija i nove tehnologije mogu pomoći u poslovanju malih i srednjih poduzetnika u području zdravstvenog turizma. Lejla Pock je predstavila ključnu ulogu Styrian Human Technology Clustera u poticanju inovacija i promicanju suradnje u sektoru zdravstvenih tehnologija u Štajerskoj, dok se Joško Brkić, globalni brend menadžer za Aqua Maris (JGL), prvi medicinski proizvod na svijetu koji dokazano ne sadrži mikroplastiku, u svojem izlaganju osvrnuo na iskorake u proizvodnji i poslovnim procesima koje JGL kontinuirano provodi te na napore koje poduzimaju kako bi se podigla svijest i educirala javnost o problemu mikroplastike.

CIHT2023

VELIKI ZNAČAJ KONFERENCIJE

Već dugi niz godina CIHT, uz brojne partnere i sponzore, podržavaju i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo turizma i sporta koji su joj ove godine potvrdili i status najznačajnije konferencije tog tipa u Republici Hrvatskoj s internacionalnim karakterom. Partneri konferencije su Hrvatska turistička zajednica, Jadran-galenski laboratorij d.d., Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatska gospodarska komora, Primorsko-goranska županija i Grad Crikvenica.

Organizatori uskoro kreću s pripremama za 12. izdanje CIHT konferencije s novim temama i zanimljivim gostima.

CIHT2023

„Vesele nas pozitivne reakcije i dobar odaziv na konferenciju, ali to je ujedno i obveza da iz godine u godinu napredujemo kvalitativno i kvantitativno! Zahvaljujemo suorganizatorima, partnerima, sponzorima…Vidimo se na 12. CIHT-u!“ – složili su se Biondić i Mozetič.

Dodatne informacije pronađite na službenim stranicama konferencije.

Komentari