Kristen Stewart dolazi na Festival američkog filma u Deauville

59
Foto/Facebook Kristen Stewart

Poznata američka glumica Kristen Stewart bit će među zvijezdama Deauville Film Festivala koji se po 45. puta održava u čuvenom galskom ljetovalištu na Atlanskom oceanu, od 6 do 15 rujna.

Junakinja “Twilighta”, dobitnica najvećeg priznanja francuskog filma “Césara” za suradnju s Olivierom Assayasom, također će predstaviti ostvarenje Benedicta Andrewsa o predivnoj Jean Seberg, koja je očarala svijet ulogom američke studentice u čuvenom Godardovom filmu, amblemu galskog Novog vala, pod nazivom “Do poslijednjeg daha”/A bout du souffle/.

Od venecijanske Mostre do čuvene drvene platorme u Deauvilleu, Kristen Stewart će u kasno ljeto biti veoma zaposlena. Američka zvijezda će na najposjećenijoj francuskoj filmskoj smotri nakon Cannesa, 13. rujna, dobiti prestižno priznanje Deauville Talent Award.

Iako nema ni 30 goodina, ostvarila je uspješnu dvadesotogodišnju karijeru koju gradi na neobavezan, neprepredvidljiv ali poticajan način, sudjelovanjem u međunarodnim spektaklima ali i autorskim ostvarenjima. Već je ostavila neizbrisiv trag u suvremenoj sedmoj umjetnosti.

Idealna karijera
Mali se broj ljubitelja filma sjeća kako je Stewart nadahnuto tumačila ulogu kćeri Jodie Foster 2002. godine, sa samo 12 ljeta u filmu Davida Finchera “Panic Room”. Zatim je zapažena i u “Into The Wild” Seana Penna, pet godina kasnije. Vampirska saga “Twilight” donijela joj je svjetsku popularnost. Nakon pet nastavaka posvećenih nemogućoj ljubavi veoma humane Belle i melankoličnog ispijača krvi Edwarda, u
interpretaciji Roberta Pattinsona, oba partnera su odlučila okrenuti se autorskom, nezavisnom filmu.
Galski reditelj Assayas mladoj i nadarenoj glumici dodijelio je predivan lik u ostvarenju “Sils Maria” pa je zasjenila Oskarom nagrađenu stariju kolegicu Juliette Binoche. Za ostvarenje je dobila “Césara” za najbolju žensku sporednu ulogu 2015 godine.

Kristen-Steward-sera-honoree-a-Deauville

Publika će u Deauvilleu imati priliku vidjeti Jean Seberg u novom svijetlu, zahvaljujući nadarenosti kalifornijske glumice. Drama će se prikazati izvan službenog natjecanja, na venecijanskoj Mostri, a Cineaste je obilježio težak period glumičina života, kada ju je istraživao FBI zbog veza sa pokretom “Black Panthers” i ljubavi sa
Hakimom Jamalom, rodjakom Malcoma X.
Ostale uloge povjerene su Anthonyju Mackie, Jacku O’Connellu, Margaret Gullay, Vinceu Vaughnu, Zazie Beetz, Stephenu Rootu i Francuzu Yvanu Attalu, suprugu Charlotte Gainsbourg, koja interpretira muzu rano preminule Seberg, poznatog književnika Romaina Garyja. Kristen Stewart će ujedno sudjelovati i u “blockbuster-u” godine “Charlie’s Angels”, novoj verziji koju realizira i interpretira Elisabeth Banks. Europska premijera ostvarenja očekuje se 30- listopada.

Džana Mujadžić

Komentari