Krenulo je drugo izdanje jedriličarske regate Susak za dvoje i Susak za posade

25

Jak vjetar najprije je pomaknuo start drugog izdanja jedriličarske regate Susak za dvoje i Susak za posade s planiranih 10 sati na 20 sati, a potom i skratio planiranu rutu, koja će se umjesto oko otoka Suska jedriti na ruti od Ičića do svjetionika Zaglav na Cresu i natrag u cilj ispred ACI marine Ičići.

U uvjetima puhanja jake bure umjesto 25 posada koliko ih je prvotno bilo prijavljeno, na startu regate koja će ovoga puta startati kao noćna i više no zahtjevna navigacija, startalo je 13 odvažnih posada. S obzirom na skraćenu rutu na oko 50 nm i trenutne uvjete, dolazak najbržih brodova očekuje se već tijekom ranih jutarnjih sati.

Među prijavljenim posadama na miniju 650 jedrit će i dvojac – Ivica Kostelić i Petra Kliba koji će regatu iskoristiti kao trening u okviru priprema za Pariz 2024. odnosno 2025. gdje će nastupiti u novoj jedriličarskoj disciplini „Offshore Mix duo“, koja je u program igara uvedena lani u rujnu.

Odobalna (offshore) regata Susak za dvoje i Susak za posade, pokrenuta je s namjerom da sjeverni dio Jadrana dobije ozbiljnu navigacijsku regatu po uzoru na regate srednjeg i južnog Jadranu, primjerice kao što su Sv. Nikola za samce, Jabuka ili Sušac za dvoje, na kojima rado sudjeluju i jedriličari s Kvarnera. Pokušaj pokretanja ove regate datira još iz 2010. godine na ruti Cres – Susak – Cres, da bi tek prošlogodišnje izdanje prvi puta uspješno zajedrilo. Regatu organizira YC Croatia Opatija.

Zavisno o uvjetima na moru, regata može potrajati i dulje od 24 sata što je samo po sebi već dovoljno zahtjevno, a pridoda li se tome i kasni jesenski termin koji u pravilu donosi ekstremnije uvjete, riječ je o regati koja zahtijeva veliko iskustvo, dobro pripremljen brod kao i dobru fizičku pripremljenost posada, pogotovo onih koje jedre kao dvočlane posade.

Pobjedu u prvom izdanju regate u konkurenciji dvojaca odnijeli su Dario Jušić i Hrvoje Petković na jedrilici imena Citadelle, tipa mini 650, s jedrenim vremenom 23:31:59, a tko će odnijeti pobjedu ove godine tek ćemo da saznamo. Sretno svima!

Komentari