“Krećite se s nama!” – Kreativne radionice Muzeja grada Zagreba povodom Europskog tjedna mobilnosti

22

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, Muzej grada Zagreba priključuje se inicijativi Grada Zagreba „Krećite se s nama!“ („Walk with us!“).

park Maksimir
Park Maksimir – počeci aktivnog vikenda za Zagrepčane

Pozivaju na besplatne radionice za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi (5-14 godina) vezane uz načine kretanja po gradu – kako je to izgledalo u prošlosti, kako izgleda danas, a kako bi to moglo izgledati u budućnosti.

Na Dan bez automobila, u nedjelju, 22. rujna, posjetitelji će moći besplatno razgledati stalni postav muzeja.

Pozivaju na pješačenje do Gornjeg grada i Muzeja i sudjelovanje u njihovim programima.

Na radionici ZAGREB U POKRETU – OD “CIPELCUGA” DO TRAMVAJA pridružite se u utorak i petak, 17. i 20. rujna od 10 do 11 sati.

Upoznat ćete se s predmetima iz prošlosti koji su služili kao prijevozna sredstva u Zagrebu, kao npr. biciklom „Kostolomecem“, pojavom prvog zagrebačkog tramvaja, balonom Turulom koji je poletio nad Zagrebom, ili viješću o prvom automobilu i njegovom vozaču Ferdinandu Budickom koji se provozao ulicama Zagreba.

Nakon upoznavanja prijevoznih sredstava u Zagrebu razgovarat ćemo o tome koje je nabolje sredstvo za prijevoz, koje je najbrže, o načinima kako se sudionici radionice kreću gradom te koja su prijevozna sredstva najmanje štetna za okoliš a koriste zdravlju ljudi. Cilj radionice je animirati i osvjestiti navike sudionika o zdravom načinu kretanja po gradu Zagrebu u bližoj i daljoj budućnosti.

Pomoću kolaž papira, škara i ljepila sudionici radionice napravit će svoje omiljeno prijevozno sredstvo Zagrebom danas, ali i razmisliti i izraditi prijevozni sustav gradom Zagrebom u budućnosti.

Na radionici PARK MAKSIMIR – POČECI AKTIVNOG VIKENDA ZA ZAGREPČANE pridružite se u utorak i četvrtak, 17. i 19. rujna od 17 do 18 sati, ili u subotu, 21. rujna od 11 do 12 sati.

Krajem 18. stoljeća, slobodno vrijeme i vrijeme odmora postaje važan segment u životu svakog čovjeka. Park Maksimir otvoren je 1794.g. i namijenjen je građanima za odmor, rekreaciju i uživanje. Ujedno je i jedan od najstarijih parkova u ovom dijelu Europe. S uređenjem hrastove šume na crkvenom posjedu u park za građane kreće biskup Maksimilijan Vrhovac, a njegovu ideju nastavlja biskup Juraj Haulik. Park Maksimir primjer je očuvanja kulturne baštine za generacije, a u Muzeju grada Zagreba upoznat ćete se s njegovom poviješću, gradnjom, simbolima i namjenom u prošlosti i sadašnjosti.

bicikl
Bicikl „Kostolomec“

Cilj radionice je upoznati se s poviješću parka, njegovim nastajanjem i uređenjem te očuvanjem parka za buduće generacije. Sudionici radionice razgovarat će o parku Maksimir, zamisliti da se u njemu nalaze, te uz pomoć kolaža, ljepila i škara izraditi svoju omiljenu aktivnost u parku i načine kako se trebaju ponašati da bi park očuvali i u budućnosti.

Radionice će voditi muzejska pedagoginja Marija Sabolić, a zbog ograničenog broja mjesta, svoj dolazak treba najaviti telefonom na 01/ 4851 362 ili e-mailom: msabolic@mgz.hr

Komentari