Zakantajmo kako su nas vadili! – Program škole tradicijskog pjevanja sa Ženskom i Muškom klapom Kastav 23. listopada

16
Ženska i Muška klapa Kastav

Nakon vrlo uspješnih nastupa tijekom protekle dvije školske godine po osnovnim školama Primorsko-goranske županije Ženska i Muška klapa Kastav i u ovoj školskoj godini, 2019./2020., nastavljaju s provedbom programa škole tradicijskog pjevanja nazvanog  Zakantajmo kako su nas vadili.

U okviru provedbe ovog programa Ženska i Muška klapa Kastav će tako u srijedu, 23. listopada 2019. godine s početkom u 17:45 sati gostovati u Osnovnoj školi Milan Brozović u Kastvu.

Treća je ovo godina za redom kako Kastavke i Kastavci u osnovnim školama Primorsko-goranske županije nastupaju s ovim edukativnim programom, koji je namijenjen učenicima starijih razreda te u vidu interaktivnog školskog sata prenose znanja o temeljnim značajkama sviranja i pjevanja na istarskoj ljestvici te klapske pjesme, povijesnom razvoju klape i klapskog pjevanja, kao i općenita znanja o ljudskom glasu i višeglasnom pjevanju. 

Ženska i Muška klapa Kastav, koje djeluju kao sekcije Udruge Kanat – Kastav, osmislile su program kojemu je cilj poticanje zanimanja mladih generacija za vrijednu tradicijsku kulturu. Njime se ujedno želi dati doprinos sustavnom podučavanju te otkrivanju zakonitosti, posebnosti i jedinstvenosti glazbene baštine nastaloj na temeljima čakavštine kojom se govori duž čitave obale Jadrana – od našeg zavičaja, na njegovom sjevernom dijelu pa sve do Dubrovnika na njegovu krajnjem jugu.

Nastupima u osnovnim školama diljem Primorsko-goranske županije članice i članovi kastavskih klapa nastoje svoje dugogodišnje iskustvo, stečeno znanje i ljubav u očuvanju naše bogate kulturne baštine predstaviti najmlađima, ne bi li se na taj način dodatno potaklo njihovo zanimanje za aktivno sudjelovanje u očuvanju našeg vrijednog tradicijskog nasljeđa.

Prenošenjem stečenih znanja, vještina i iskustava na mlađe generacije, moguće je osigurati kontinuitet razvoja, ali i daljnje očuvanje onoga što smo preuzeli iz kulturne riznice od naših starih. Naša obaveza po ovom pitanju je tim veća jer su pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici i klapska pjesma, ti dragulji našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Program Zakantajmo kako su nas vadili sufinanciran je sredstvima Grada Kastva i Primorsko-goranske županije, a ostvaruje se u suradnji s osnovnom školom Milan Brozović iz Kastva, ali i s brojnim drugim osnovnim školama s područja Primorsko-goranske županije.

Komentari