Zagrebački solisti gostuju u Berlinu i Rijeci

Koncertom Zagrebačkih solista u Berlinu obilježava se početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Već u petak, 17. siječnja, u ciklusu Glazbena Rijeka, Zagrebački solisti nastupaju u dvorani Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja

31
Foto/Facebook

Hrvatsko preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske unije bit će svečano obilježeno i u Berlinu koncertom Zagrebačkih solista.

U utorak, 14. siječnja, dan uoči međunarodnog otvaranja hrvatskog predsjedanja, Zagrebački solisti održat će koncert u Crvenoj vijećnici na Alexanderplatzu, a na programu su djela Boccherinija, Papandopula i Beethovena.

Tijekom 2020. godine obilježava se i 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena. Zagrebački solisti već će na samom početku Beethovenove godine u Berlinu izvesti Prvu simfoniju u C-duru, Op.21 koju je za gudače, kao prvi takav projekt u svijetu, obradio koncertni majstor Zagrebačkih solista Sreten Krstić.

Prošle se godine obilježila i 45. obljetnica praizvedbe skladbe Pintarichiana Borisa Papandopula, kao i 65. obljetnica Ansambla povodom koje je u Muzeju grada Zagreba postavljena izložba Zagrebački solisti koja se u može razgledati do 08. ožujka.

Zagrebački solisti nastupit će u petak, 17. siječnja, u ciklusu Glazbena Rijeka, u dvorani Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja.

Za koncert Zagrebačkih solista, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, izjavio je: „Osobno me veseli program Zagrebačkih solista kojeg doživljavam kao poklon za početak Europske prijestolnice kulture, iako nije dio službenog programa projekta“. Već u travnju, Zagrebački solisti gostovat će u Galwayu, gradu koji prestižnu titulu europske prijestolnice kulture dijeli upravo s Rijekom!

Komentari