Trio Franolić, Ćulap, Jovanović promovira novi album “Faza” u Saxu

31
Trio Franolić, Ćulap, Jovanović

Faza” donosi devet autorskih kompozicija skladanih u makamima (arapskim ljestvicama). Odsvirane su na oudu – arapskoj lutnji (Franolić), udaraljkama (Ćulap) i usnoj harmonici (Jovanović). U skladbama se miješaju arapska glazba, balkanski ritmovi, indijske rage, jazzi blues. I sami nazivi većine od devet skladbi su skraćenice od naziva originalnih makama ljestvica, a upućuju na određenu ljestvicu u kojoj je kompozicija skladana, npr. „Nah” je izveden od makama Nahawand-Kabir. Naziv albuma „Faza” upućuje na trenutni glazbeni izričaj trija Franolić, Ćulap, Jovanović.

Dražen Franolić i Kamenko Ćulap godinama su razvijali specifičan orijentalni stil iz kojeg je proizašao materijal za albume „Česma” (2009.) i „Bujrum” (2013.). Na albumu „Put” (2016.) u tu se glazbu prirodno uklopila usna harmonika Marka Jovanovića. Meditativnost ouda, te toplina i sjeta usne harmonike prožimaju se s ritmom egzotičnih udaraljki. Elementi tradicionalne balkanske glazbe i utjecaj narodne glazbe ovom su triju glavno polazište za nadopunjavanje orijentalnog stila jazzom, bluesom i etnom te spontano stvaranje novih glazbenih oblika.

franolić_sax_letak

Album „Faza” izlazi za Geenger Records 22. veljače 2019. Izdavanje albuma potpomoglo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Cijena ulaznicaje 35 kuna u pretprodaji, 45 kuna na dan koncerta.
Pretpodaja ulaznica: Klub Sax, Palmotićeva 22, Zagreb

Komentari