Sunčana strana Prisavlja: Koncert hrvatske filmske glazbe uvodi u bogato kulturno ljeto

88

Sunčana strana Prisavlja zbog svog šarenila i raznolikosti natjerat će vas sljedeća tri mjeseca na zelenu tratinu pred zgradom na Prisavlju. Od 17 programa na ovogodišnjoj Sunčanoj strani Prisavlja, njih 10 pripada Zboru i Orkestrima HRT-a.

Urednica HTV3 Vlatka Kolarović okupila je među ostalim i ravnateljicu RJ Glazba HRT-a Ivanu Kocelj, producenticu programa Tihanu Čuljak, filmskog urednika Deana Šošu, maestra Tomislava Fačinija i Sinišu Leopolda. Isto tako, tu su i glazbenici Toni Starešinić i Marko Tolja, plesači suvremenog plesa, voditeljica i urednica Maja Njirjak, Martina Validžić i mnogi drugi.

Vlatka Kolarović

Prvi put u povijesti se svira hrvatska filmska glazba i to je nešto čemu bi svakako trebalo dati i više medijskog prostora, istaknula je Kolarović za Novi list.

Ivana Kocelj kazala je kako je to istraživački projekt kojim HRT pokušava rekonstruirati i revitalizirati tu našu veliku glazbenu baštinu. “Glazbenu baštinu koja postoji samo na filmskim vrpcama, ali ne postoji kao samostalna glazba i mi je sada pretačemo u koncertnu formu”, poručila je Kocelj.

Osim što će birati filmove, Dean Šoša će imati i svoju emisiju radnoga naslova Sunčana strana nogometa uoči finala aktualnog Europskog prvenstva u nogometu. “Petak 16. srpnja i koncert hrvatske filmske glazbe! Lani smo imali odličan koncert svjetske filmske glazbe i nakon toga smo shvatili kako bi bilo lijepo kad bismo nešto slično napravili s hrvatskim filmovima”, kazao je Šoša za Novi list. Istaknuo je i kako je povijest hrvatskog filma neodvojiva od glazbe, podsjetivši pritom kako je naš prvi cjelovečernji film »Lisinski«, a jedan od najboljih filmova je »Koncert«.

“Veliki skladatelji 20. stoljeća skladali su za filmove i zaključili smo da to nije samo koncert, nego je nešto što ostaje, projekt od trajne visoke vrijednosti. Ideja je bila napraviti nešto što će biti trajno naše, koncert filmske glazbe koji će se izvoditi periodično, što ovdje, što na raznoraznim filmskim festivalima ili, recimo, tjednima hrvatskog filma u inozemstvu. To je i najjača varijanta za upoznavanje stranaca s našim filmom, budući da glazba puno lakše prolazi jezične barijere nego sami filmovi”, rekao je Šoša.

Na koncertu hrvatske filmske glazbe svirat će teme iz naših najreprezentativnijih filmova, ali i puno više: “Ovo ljeto idemo sa simfoničarima, a sljedeće godine bismo išli na varijantu Big Banda koji izvodi filmsku glazbu koja je prikladnija izvođenju manjeg orkestra. Sva to da bismo u perspektivi, s vremena na vrijeme, koncertima zainteresirali ljude i za film i za glazbu”, kazao je Šoša.

Ivan Kocelj je govorila o ostalim glazbenim programima. Prisavski orkestri i Zbor pripremaju uistinu nešto drugačije. “Idemo u nešto neuobičajeno, nesvakidašnje, nešto što su naši ansambli do sada imali tek kao koketeriju u sklopu nekih drugih programa. Radimo izlet u žanr koji je pop, rock, zabavna glazba, ali na jedan drukčiji način i najavljujemo suradnje koje su doista ekskluzivne i do sada neviđene”, poručuje Kocelj.

Od deset programa, pet pripada jazz orkestru, pa je tu i ponovna suradnja sa sastavom Chui i Markom Toljom. Održat će se i koncert Psihomodo popa, pa onaj posvećen opusu Dina Dvornika te na kraju i nastup TBF-a uz Jazz orkestar HRT-a. Tamburaški orkestar podarit će koncert Starogradski biseri kojim 25. lipnja sve i počinje.

Zbor HRT-a donosi glazbu Queena i Orffovu Carminu Buranu, u komornoj verziji za dva klavira i udaraljke. A Simfonijski orkestar je tu i da glazbom prati projekciju nijemog filma »General« Bustera Keatona. Mjesto na Sunčanoj strani Prisavlja imat će i plesači koji će svoje vještine pokazati na vanjskom prostoru i po cijeloj zgradi HRT-a, pa će to unutar zgrade i snimiti i emitirati.

Izvor: Novi list

Komentari