Slavljenički koncert Roberta Funčića u Guvernerovoj palači

110
robert funčić

Koncertom „Rijeka, moj svijet“, koji će se održati u petak, 10. studenog 2023. u Guvernerovoj palači u 20h, riječki glazbenik Robert Funčić obilježit će 45 godina svog umjetničkog rada, a glazbenu svečanost uveličat će njegovi gosti Tina Vukov i Marko Tolja.      

Daleko se sada čini 1978. godina kada je mladi riječki glazbenik Robert Funčić s Vesnom Vrandečić nastupio na Zagrebačkom festivalu šansona što neovisno o ranijem glazbenom djelovanju predstavlja početak njegove glazbene karijere. S istom je pjevačicom odnio pobjedu na festivalu Omladina ’79, a dvije godine kasnije pridruživanjem Marinka Radetića i Joška Serdarevića osnovao grupu Xenia s kojom je izdao dva albuma – „Kad nedjelja prođe“ (1983.) i „Tko je to učinio?“ (1984.). Pojedine pjesme poput „Iznenadi me“ i „Troje“ iz te Funčićeve stvaralačke faze postale su hitovi s neograničenim rokom trajanja te ih poznaju i današnji mladi slušatelji koji ih najčešće ne povezuju s autorovim imenom.

U 90-im godinama posvetio se studijskom radu i djelovao na području snimanja, aranžiranja i glazbene produkcije. Lista izvođača s kojima je surađivao je podugačka, a uključuje najpoznatija imena hrvatske pop-rock, jazz i klapske scene. Autorskom radu vratio se na albumu „Tuga dolazi kasnije“ Tine Vukov koji je zaslužio šest nominacija za nagradu Porin. Krajem 2019. objavio je svoj hvaljeni kantautorski album „Dječak, brod, čempres“ u izdanju Dallas Recordsa.

Dugogodišnji je član HZSU-a (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika), HGU-a (Hrvatska glazbena unija) i HUIG-a (Hrvatska udruga istaknutih glazbenika). Dobitnik je priznanja HGU-a povodom 40 godina umjetničkog rada za značajan doprinos glazbenoj sceni i Godišnje nagrada Grada Rijeke 2020. za izuzetan doprinos glazbenoj umjetnosti.

Koncertom “Rijeka, moj svijet” Robert Funčić predstavit će presjek svoje dugogodišnje umjetničke karijere: od pjesama iz 80-ih grupe Xenia, uspješnica Tine Vukov do kantautorskog albuma “Dječak, brod, čempres”.  Skladbe u akustičnim aranžmanima izvest će uz vrhunske glazbenike: Ivana Popeskića (klavijature), Henryja Radanovića (bas, kontrabas), Tončija Grabušića (bubnjevi), Roberta Justinića (gitara, vokal), Katarinu Jurić i Anu Kučan Jakšić (vokali) te obitelj Veljak (gudači), a kao posebni izvođači na koncertu će gostovati Tina Vukov i Marko Tolja.

Ulaz na koncert „Rijeka, moj svijet“ je slobodan, a program se održava uz financijsku podršku Grada Rijeke i HDS-a.

Komentari