Riječka premijera – Impulse Festival otvaraju Russian Circles (SAD) i Torche (SAD)!

23
Torche Band

Premijerno u Rijeci, antologijska instrumentalna post rock trojka Russian Circles zajedno s hvaljenom alter rock senzacijom Torche otvaraju sedmi po redu Impulse Festival. Oba benda dolaze na krilima novih diskografskih izdanja koja su već pobrala pohvale kod glazbenih kritičara i publike. Ovaj fantastičan gitarski rock-paket publika u Hrvatskoj moći će pogledati jedino na Impulse Festivalu i to u ponedjeljak, 30. ožujka 2020. u riječkom Pogonu kulture.

Čikaški trio, Russian Circles oduvijek je istraživao dinamike glasnoće, a njihovi albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i blaženih melodija. Novi album, “Blood Year” izdan u kolovozu za Sargent House slovi kao smirenje pred oluju: vješte kombinacije riffova, preciznost bubnja, iz melankolije do krešenda. Reputacija studija o netaknutim tonovima bubnjeva potpuno je prikazana u uvodnim pjesmama, a kada se bubnjevi razbiju i izbrusi bas linija postaje očito zašto se bend vratio u svjetski poznati studio Stevea Albinija gdje su nastali albumi “Enter”, “Geneva” i “Memorial”.

Sa svojim posljednjim albumom napuštaju zvučno raskrižje različitih glazbenih staza kako bi ponudili najdirektniju i najsnažniju zbirku pjesama u svojoj diskografiji. U doba u kojem rock ploče često nastaju na kompjuteru, Russian Circles se odlučuju zajedno kao bend pratiti temelje pjesama u jednoj sobi kao cjelovite, bez traga klika. Iako zadržava spretnost, višeslojne tehnike i dramatične skladbe, koje su zaštitni znak od njihovih početaka, “Blood Year” u potpunosti obuhvaća najsnažnije aspekte repertoara benda. Ukratko, isplatilo se čekati tri godine na novo izdanje.

RC by Teddie Taylor

Torche
Navikli smo da zbog predrasuda ili nedovoljno poznavanja nekoga ili nečega nastojimo (ne)svjesno to isto stavljati u određene okvire, tzv. „police” ili „ladice“. Na sličan način gitarist, basist i producent Jon Nuñez govori o Torcheu, kada ih se neprestano pokušava ugurati pod neki specifični žanr. A to zna biti zamorno, pogotovo kada svirate više od desetljeća. “Kada nas pitaju kakvu muziku sviramo, ja im odgovaram: gromoglasni rock ‘n’ roll.“ Ovo je možda i najbolji način da ih se opiše, pogotovo kroz njihov posljednji, peti po redu album „Admission“. U posljednjih 15-ak godina trojka koju uz spomenutog Nuñeza čine gitarist i vokal Steve Brooks te bubnjar Rick Smith, nerijetko žanrovski prelazi iz dooma, sludgea i stoner rocka preko ostalih tipova rocka i metala. U stvaranju glazbe za „Admission“ svi su bili više uključeni nego prijašnjih godina, što je dodatno ojačalo koheziju benda, ali i samog albuma. Može se reći da je to zapravo njihov najosobniji album, onaj koji ih ogoljuje pred drugima i prikazuje u pravome svjetlu; osjećaju se zadovoljno, svježe i tu pozitivu nastoje prenijeti svojoj publici na nezaboravnim koncertima.

RC photo Teddie Taylor

Ovaj fantastičan gitarski rock-paket publika u Hrvatskoj moći će pogledati jedino na Impulse Festivalu i to u ponedjeljak, 30. 3. 2020. u Pogonu kulture.

Prodaja ulaznica kreće u četvrtak, 10. 10. od 11 sati i to po cijeni od 110 kuna. Taj iznos je na snazi do 2. 12. 2019., kad se cijena ulaznice penje na 135 kuna. Ako ih ostane, na dan koncerta za ulaznicu će trebati izdvojiti 165 kuna.

Prodajna mjesta: Dallas Music shop Rijeka, sva fizička mjesta sustava Entrio, kao i online na Entrio webu.

Sedmo izdanje Impulse Festivala održava se od 30. ožujka do 5. travnja 2020.

Podsjetimo, Impulse je klupski boutique festival koji spaja riječke gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture. Događaji koji se odvijaju tijekom trajanja festivala kroz različite medije (koncerti, filmovi, izložbe, tribine) tematiziraju glazbu, koja je okosnica i poveznica festivala. U duhu toga je i slogan “glazba je svugdje”, koji na jednostavan način komunicira i zaokružuje programsku shemu festivala.

Zajedničku organizaciju Impulse Festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala i ove godine zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba.

Komentari