Razgovor s povodom – Damir Badurina i pjesma “Najdraža Rijeko” bude emocije grada i navijača

802

Riječki kantautor i glazbenik Damir Badurina napisao je u listopadu 1985. tekst i glazbu za „Himnu Zametuˮ, namijenjenu Rukometnom klubu „Zametˮ. Neposredno nakon te kompozicije, tek nekoliko tjedana kasnije nastaje pjesma „Najdraža Rijekoˮ.

Kako je teklo stvaranje danas već legendarne pjesme „Najdraža Rijekoˮ?

Tekst i glazbu za pjesmu „Najdraža Rijekoˮ napisao sam spontano, nastala je gotovo u jednom dahu iz ljubavi prema rodnom gradu. Nakon himne rukometnom klubu „Zametˮ htio sam nastaviti glazbenu priču o svojem gradu. To su dvije neovisne pjesme, ali za mene vrlo povezane jer imaju zajedničku stvaralačku crtu. Obje kompozicije snimljene su te sada već davne 1985. godine u studiju Andreja Baše i kao takve krenule u svoj život. Sportska himna na je ponos Rukometnog klubu „Zametˮ, a „Najdraža Rijekoˮ sama je sebi utirala put i nalazila svoje mjesto pod suncem. Ljudi su je prepoznali kao svoju i pjevali je u raznim prigodama. Četiri godine kasnije, početkom 1999. godine, dakle pred punih dvadeset godina, Grad Rijeka donosi odluku da „Najdraža Rijekoˮ postane svečana pjesma Grada i da se njome izražava pripadnost gradu. Mislim da za autora nema veće radosti i časti od toga da njegova pjesma, nastala iz ljubavi prema rodnom gradu, postane i službena, odnosno svečana pjesma toga grada.

Damir-Badurina-autor-riječke-himne-Najljepša-Rijeko

Pjesma je puna emocija, pa je takva i interpretacija. Postoj li trenutak kada je bilo najemotivnije izvoditi je?

Posebno emotivan trenutak bio je kada sam 26. svibnja te iste godine pjesmu „Najdraža Rijekoˮ na poziv kluba i Armade pjevao na stadionu Kantrida pred 25.000 navijača. Bilo je to na zadnjoj utakmici za naslov prvaka, kada smo pokradeni i nepravedno ostali bez naslova prvaka. U svoj toj tuzi bilo je toliko emocija, a „Najdraža Rijekoˮ poruka je pjesmom da pripadamo svojem gradu i svojem klubu.

„Najdražu Rijekuˮ često možemo čuti kako u protokolarnim tako i manje formalnim situacijama, a rado se sluša, odnosno pjeva na proslavama, utakmicama, grupnim putovanjima, pogotovo po povratku u Rijeku, ali i na vjenčanjima riječkih mladenaca.

Postoje brojne izvedbe i aranžmani, ni sam ne znam koliko ih ima i svaka ima nešto svoje. Izvode je klape, zborovi, dječji zborovi i mažoretkinje, a čak postoji i jedna klasična izvedba nastala u kazalištu. Svakako moram dodati da je to i himna 128. brigade i pjeva se na obljetnicama njezina osnutka. Posebno sam ponosan na to da je drže svojom himnom.

Damir-Badurina-i-izvedba-Najdraža-Rijeko

I ove godine nastupat ćete u sklopu nogometnog spektakla Povratak na Kantridu, koji će se održati 12. listopada na stadionu Kantrida.

I prošle godine pjevao sam na nogometnom spektaklu Povratak na Kantridu ili, kao ja volim reći, pod Stijenama Kantride. Zahvalan sam Armadi što me zove i uključuje u taj događaj koji nam svima puno znači. Ali puno je tu emocija i kada pjevam na stadionu Kantrida često se vraćam u tu 1999. godinu, imam osjećaj kao da je to bilo jučer. Lijepo je biti dio te prekrasne priče koja, kao što sam rekao, budi neka prošla vremena i potiče toliko emocija. Iskreno, puno mi znači da sam s pjesmom „Najdraža Rijekoˮ dio toga.

Damir Badurina i dalje se profesionalno bavi glazbom. Piše tekstove i sklada u slobodno vrijeme, ali živi od nastupa na različitim eventima, proslavama i događanjima. Ovo ljeto nastupao je po Jadranu i u Uvali Scott, a često ga zovu na proslave, privatne i korporativne zabave ili domjenke, a njegov repertoar izuzetno je bogat kako domaćim tako i stranim kompozicijama. Jednostavan je to, skroman i svagdašnji (što često i nije prednost) kantautor s puno talenta i velika srca.

Komentari