Povezivanje glazbe i zaboravljenih lokacija: GIIPUJA održava koncerte na otvorenom!

19

Na području Rijeke, Pazina, Vrbnika i Kastva grupa GIIPUJA otvara seriju koncerata na otvorenom. GIIPUJA pod vodstvom kontrabasiste Damjana Grbca na ovaj način nastavlja svoju misiju promocije glazbe Istre i Primorja, odnosno oživljavanja povijesnog poimanja druženja uz glazbu. Ostatak sastava čine Marko First na sopelama, mihu, violini i okarine, Alfo Foško na bas klarinetu i Tonči Grabušić na bubnjevima.

Sopela, mih, spojeni su sa violinom, bas klarinetom, kontrabasom i bubnjevima te čine jedinstveni GIIPUJA glazbeni rukopis. “U prošlosti nisu postojale koncertne dvorane, festivali, velike produkcije, marketing, promocija, društvene mreže ili internet. Glazba se izvodila u raznim životnim prilikama i različitim ambijentima. Vjenčanja, sprovodi, rođenja, trgovi sela ili gradova, dolci, vrtovi, ulice, kuće, bili su pozornice na kojima se glazba izvodila iz gušta, zabave, tradicije i druženja. Bez pozornice, svjetlosnih efekata ili ozvučenja, u toj našoj priči, komunikaciji i glazbenom razgovoru, prepustit ćemo se poštovanju zvuka. Publika, slučajni prolaznici ili ljubitelji GIIPUJE koji će nas pratiti putem interneta, bit će nam, kao i uvijek, podrška i poticaj i pozivamo ih da nas poslušaju. Povezivanjem glazbe i zaboravljenih lokacija, uz korištenje novih tehnologija i univerzalnog jezika jazza, želimo skrenuti pozornost na sve ono što je zaboravljeno, a što je bilo važno za kulturu Istre i Primorja. Cilj nam je oživjeti neke od tih povijesnih elemenata i spasiti ih od zaborava,” kazao je Damjan Grbac za Novi list.

Svi koncerti ovog projekta, biti će prenošeni putem live streama, na web portalima koji njeguju i podržavaju glazbenu kulturu, društvenim mrežama i na YouTubeu

Raspored koncerata:

Rijeka, 03.06.
15:00 Arheološki park Principij
19:00 Trsatska Gradina

Pazin, 04.06.
12:00 Pazinski Kaštel

Vrbnik, 05.06.
19:00 Luka Vrbnik

Kastav, 06.06., Dan Grada Kastva
20:00 Žudika

Komentari