Paraf, Grč i Eksodus razdrmali zagrebački klub Boogaloo

319
paraf
foto | Pavao Hodap - PH Pit

Iščekivana koncertna promocija izdanja „DELTA Live 2022“ grupe Paraf u subotu navečer u zagrebačkom klubu Boogaloo bila je jedno od onih glazbenih iskustava koje će se dugo pamtiti. Nakon dva odgođena datuma, kultni bend Paraf konačno je stigao u Zagreb i oduševio sve prisutne svojim energičnim nastupom.

Kišnu jesensku večer svirkom je otvorio zagrebački old school punk bend Eksodus u sastavu: Tomi Edvard Šega (vokal), Dragan Brkljačić – Faca (bubanj), Robert Jeniček (gitara), Davorka Dragojević – Didi Blackstar (prateći vokal), i Josip Suić – Joja (bas i prateći vokal). Žestokim, glasnim i majstorski odsviranim izvedbama proveli su publiku kroz svoj glazbeni opus i tijekom 45-minutnog nastupa prilično zagrijali atmosferu jednog od omiljenih zagrebačkih klubova.

Nakon Eksodusa, na pozornicu je stupio riječki Grč, legendarni bend poznat po svojim upečatljivim performansima, a koga danas čine Zoran Štajdohar Zoff (vokal), Orijen Modrušan (gitara), Igor Stevanović Stiv (gitara), Borna Padovan (bas) i Boran Šićirović (bubanjevi). Iako su mnogi očekivali njihove karakteristične ekstravagancije, taj dio njihovog nastupa rezerviran je za njihove samostalne koncerte. Unatoč tome, publika, koja je u Boogaloou sačinjavala pripadnike doista raznih generacija, zajedničkim pjevanjem ispratila je hitove poput ‘Bogovi’‘Gospodari moći’‘Noćas se Beograd pali’ ili ‘Srp i čekić’ te su se prepustili Grčevoj jedinstvenoj glazbenoj energiji predvođeni konstantom benda i jedinstvenim frontmanom Zoffom. Ovaj put bez pravih životinjskih glava, Zoff ipak nije izostavio pojačati scenski nastup pa je pjesmu ‘Životinja’ izveo s moćnom maskom glave zvijeri, a bili su tu i neizostavni srp i čekić. ‘Sloboda narodu’ zatvorila je nastup, a iako je svirka Grča trajala nešto manje od sata, publika je žeđala za još, što su i dali do znanja glasnim pljeskom i skandiranjem: „Hoćemo još!“, ali Grč se nije vratio na bis. Jedino se Stiv zahvalio publici na podršci.

grč
foto | Pavao Hodap – PH Pit

Nakon male pauze, na pozornicu je stigao glavni izvođač subotnjeg koncerta – Paraf. Zvijezde večeri dočekane su ogromnim pljeskom, a nakon pozdrava Zagrebu svoj su nastup započeli pjesmom ‘Želim biti vojnik’. Za prvi dio svirke pripremili su pjesme iz svoje druge faze, kada je Pavica Čabrijan aka Vim Cola bila vokal Parafa. Danas, kada je Paraf oktet, Pavica i Iva Močibob, obje iznimne vokalistice, izvrsno su se nadopunjavale u izvedbama, među ostalih i pjesama ‘Ružan san’‘Pobuna bubuljica’‘Nestašni đački izleti’ ili pak novih diskografskih uradaka, ‘Novi Berlin’ i ‘Dosta!’ kojima nastavljaju pokazivati svoju jaku angažiranost i želju da se njihova glazba i dalje čuje. Deni Šesnić i Vlado Simcich Vava svojim su gitarama Boogalooom pronijeli nevjerojatan zvuk, praćeni fantastičnom i iskusnom ritam sekcijom – Zdravkom Čabrijanom na basu i Alenom Tibljašem na bubnjevima, dok su klavijature Raoula Varljena efektno nadopunjavale zvuk.

Slijedio je drugi set za kojeg je na pozornicu stigao i Valter Kocijančić (gitara i vokal). Žešće skladbe iz razdoblja prvog albuma Parafa „A dan je tako lijepo počeo” publika je dočekala s oduševljenjem te uglas pjevala i ‘Na tragu’‘Visoki propisi’‘T kao krava’‘Crkve’, a jedan od vrhunaca bila je izvedba pjesme ‘Rijeka’ kad se na pozornicu popela grupa mladih djevojaka što je izmamilo osmjehe riječke osmorke. Odličnu koncertnu večer priveli su kraju neizostavnim klasicima ‘Goli otok’ i ‘Javna kupatila’, a pjesmom ‘Živjela Jugoslavija’ na bisu ispratili presretnu zagrebačku publiku.

paraf
foto | Pavao Hodap – PH Pit

Osmeročlani Paraf i dalje osvaja srca publike, a nove generacije nastavljaju putovati stazama istine, bez obzira na sve izazove. Subotnji koncert u klubu Boogaloo bio je nevjerojatno iskustvo za sve prisutne, podsjetio nas je na snagu glazbe i njezin utjecaj na razne generacije, a Paraf se ponovo dokazao kao moćan rock bend koji će bez sumnje, glazbeno i kritički, odgojiti još mnoge generacije.

Komentari