Ovaj vikend ne propustite – Rock’n’Cheese u Malinskoj

Pridružite se velikoj fešti u Malinskoj od danas do 13. svibnja i uživajte u vikendu rocka i sira

245

Bijeg u povijest, u davne, zanimljive pastirske običaje i uživanje u domaćem ovčjem siru kriju se ovih dana jako, jako blizu nas; na području općine Malinska-Dubašnica počela je tradicionalna Sensa – Dani domaćeg ovčjeg sira i proizvoda od sira!

Ono što Sensu čini toliko posebnom, drugačijom od tipičnih gastromanifestacija, je oživljavanje starog običaja kakav se u našoj regiji ne pamti – trke za sir nakon Svete Mise na kojoj se sir i prikazuje.

Naime, jedinstveni povijesni običaj i ove će se godine održati do u zarez isto kao i nekoć.  Točnije, 10. svibnja, 40 dana nakon Uskrsa, na blagdan Kristova uzašašća – u 17 sati krčko mjesto Bogovići postat će ogledalo starih vremena i oživjet će Sensu!

Pučka će se fešta u punoj raskoši dalje nastaviti na malinskarskoj rivi uz ples do kasno u noć. Zagrijat će nas članovi KUU-a Dubašnica, nastavit će KUD Punat te folklorna skupina Ziemia Sanocka iz mjesta Nowosielce u Poljskoj, pokrajini Zarszyn, pobratimljenoj općini. Za nastavak fešte, zaslužne su domaće snage iz klape Kaštadi, koja ove godine slavi 20 godina postojanja.

I dok ćemo u četvrtak uživati u tradicionalnoj fešti, petak i subotu u Malinskoj preuzet će nešto drugačiji zvukovi!

Na prvoj večeri osmog izdanja Rock am Meera zabavljati će nas krčki rokeri Nadzorni odbor, austrijski rockabilly bend Lee’s Revenge, filmski Tarantino Experience i konačno bend koji je osvoja hrvatsku glazbenu scenu – Jonathan!

Drugu večer rocka na moru ponovo započinje bend s Krka, Brain Production, a nastavljaju austrijski The Tiptoes i Onk Lou!

Za veliko finale Rock am Meera zaduženi su ultimativn riječki rokeri – neponovljivi LET 3!

Posebnost Rocka na moru je njegova spontanost i izrazito prijateljska atmosfera, a tako je nekako bez mnogo pompe ovaj festival prije osam godina i krenuo.

Naime, austrijski prijatelji  iz turističke agencije Hakali zaljubili su se u malinskarsku SENSU – jednu od najzanimljivijih priča o siru u našoj regiji.

Riječ na riječ s domaćinima iz Turističke zajednice Malinske i izrodio se zajednički hrvatsko-austrijski projekt Rock na moru/Rock am meer koji iz godine u godinu dovodi sve zanimljivije bendove i okuplja sve veći broj posjetitelja.  Svake godine iznova se potvrđuje da je ovakav iskorak u turističkoj ponudi Krka bio potreban jer je otvorio jedna sasvim nova vrata iza kojih se krije pravi biser među ljetnim festivalima, a razvijat će se i dalje, i bolje!

Više informacija potražite na: Rock’n’Cheese weekend in Malinska

Komentari