Novogodišnji koncert Bečke filharmonije pod ravnanjem maestra Barenboima

288
Novogodišnji koncert 2021. bio je bez publike u dvorani © Wiener Philharmoniker/Dieter Nagl

Prvi Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara izveden je 31. prosinca 1939., a od 1941. tradicionalno se održava svakog prvog siječnja u godini. Na radost svih ljubitelja klasične glazbe ova se tradicija nastavlja i 1. siječnja 2022. kada će ravnanje koncertom u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina preuzeti slavni maestro Daniel Barenboim. Treći je to put da argentinsko-izraelski pijanist i dirigent ravna ovim popularnim koncertom. Tu zadaću preuzeo je već 2009. i 2014. godine, a početak njegove bliske glazbene suradnje s Bečkom filharmonijom seže još u 1965. godinu.

Uz tradicionalno izvođenje djela skladatelja iz obitelji Strauss na programu Bečkih filharmoničara ovaj će se put naći i skladbe austrijskih kompozitora Josepha Hellmesbergera mlađeg i Carla Michaela Ziehrera.

Novogodišnjim koncertom ravnat će maestro Daniel Barenboim © Peter Adamik
Novogodišnjim koncertom ravnat će maestro Daniel Barenboim © Peter Adamik

Novogodišnji koncert televizijskim se putem prenosi uživo u više od 90 zemalja i privlači nekoliko milijuna gledatelja diljem svijeta. Prema epidemiološkim mjerama koje su trenutačno na snazi u Austriji na ovom će koncertu smjeti biti prisutna i publika koja će na ulazu morati predočiti potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti i nositi zaštitne maske FFP2 u Musikvereinu i za vrijeme trajanja cijelog koncerta. Gledatelji u dvorani moraju imati dodijeljena sjedeća mjesta. Prvog siječnja 2021. Bečki filharmoničari svirali su pred praznom dvoranom, no gledatelji diljem svijeta mogli su ih nagraditi virtualnim pljeskom.

Više informacija možete pronaći na sljedećoj stranici: https://www.wienerphilharmoniker.at/en/.

L.B.

Komentari