No Borders Orchestra u Rijeci započinje turneju NO RETURN TO NORMALITY

40

No Borders Orchestra je osnovan 2012. godine u Beogradu i Berlinu iz želje da se stvori regionalni simfonijski orkestar najviše umjetničke kvalitete koji poziva na novu vrstu komunikacije.  Riječ je o projektu koji počiva na dvije osnove: glazbi i društvu. Svi nastupi No Borders Orchestra uspješno povezuju glazbenu izvrsnost sa sveobuhvatnom svijesti o društvu. Njihova misija temelji se na uvjerenju da umjetnost ima moć transformacije društva.

No Borders Orchestra je ansambl koji čine vrhunski profesionalni glazbenici s prostora bivše Jugoslavije. Riječ je o ansamblu koji je potpisao ekskluzivni ugovor s Universal Music i snimio CD s Deutsche Grammophonom, najprestižnijim svjetskim brendom za klasičnu glazbu.

Ovogodišnjim projektom i svojom turnejom NO RETURN TO NORMALITY, NBO želi inspirirati ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije. O sistemskim problemima poput klimatskih promjena, društvene nejednakosti, hiper-produktivnosti i konzumerizma. Njihov nastup možete poslušati 23. kolovoza u 20.00 u Exportdrvu. Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje, a u publici će, u skladu s epidemiološkim mjerama, moći biti samo oni koji imaju COVID-potvrde.

Da ovaj datum valja zapamtiti i rezervirati ga za poseban, vrhunski glazbeni doživljaj, svjedoči dosadašnjih devet aktivnih godina ovog ansambla. Iza njih su brojni koncerti na vodećim festivalima u regiji, kao i gostovanja uz izvanredne kritike na Wiener Festwochen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, Festival d`Automne u Parizu, Operadagenu u Roterdamu, Festivalu de Marseille, Brisbane Festivalu, Festivalu u Gvangju u Koreji, Macao Arts Festivalu u Kini kao i u Barbicanu u Londonu, Kampnagelu u Hamburgu, Radialsistemu i Berghainu u Berlinu, Megaronu u Ateni, Lisabonu, Toulouseu, Strazburu itd.

Na programu je i kompozicija »Rethink! (trailer)« naručena od hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića posebno za ovaj projekt. Osim Božičevićeve simfonije, na programu će još biti i John Adams: »Shaker Loops«, Max Richter: »Vivaldi recomposed« (solist Vladimir Kostov na violini) te Richard Strauss: »Metamorphosen«.

Božičević navodi: „Kao moto Rethink! simfonije služe riječi Alberta Einsteina, aktualne danas možda i više nego u vrijeme kada su izrečene (1947): „Naša se situacija ne može usporediti ni sa čim iz prošlosti. Nemoguće je primjenjivati metode i postupke koji su u ranijim vremenima možda bili odgovarajući. Moramo revolucionarizirati naše razmišljanje i naše postupke.“

Osnivač, šef dirigent i umjetnički direktor No Borders Orchestra, Premil Petrović, studirao je u klasi Winfrieda Müllera na Visokoj školi za Glazbu »Hanns Eisler« u Berlinu. Lokalni partneri u organizaciji koncertnog nastupa u Rijeci su Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci.

Djelujući kao nevladina organizacija No Borders Orchestra u cilju ima iniciranje pozitivnog društvenog razvoja kroz pomirenje i kreativnu suradnju. Tražeći načine za dekonstrukciju i transformaciju zajednica, zagovarajući pozitivne promjene i angažirajući društva da postanu inkluzivnija, interkulturna, demokratska i otvorena, ovaj ansambl predstavlja platformu za nadilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog naslijeđa prošlosti u regiji zapadnog Balkana i šire.

Višegodišnje iskustvo ovih angažiranih glazbenika zasniva se na kreiranju i promoviranju zajedničkih ciljeva koji ujedinjuju ljude s prostora Balkana – kroz glazbu. Postavljajući pitanje: „Koji je umjetnički i društveni značaj simfonijskog orkestra u dvadeset prvom stoljeću?“ No Borders Orchestra svojim dosadašnjim aktivnostima nudi moguće odgovore. Oni su 2018. godine započeli “The Balkan Season”, turneju koja se događa svake godine i na kojoj pronose svoju glazbu i poruke širom zapadnog Balkana i Europe.

No Borders Orchestra kao kolektiv svjedoče o potrebi i snazi glazbe za nadilaženje nacionalnih i komunikacijskih razlika radi višeg cilja i općeg dobra. Taj duh, koji je suštinski pokretač ovog orkestra, neophodan je i svijetu nakon izazova s kojima se susrećemo na globalnom nivou tijekom pandemije.

Riječka će publika imati priliku vidjeti ih prva u sklopu njihove ovogodišnje turneje pod nazivom „No Return to Normality“ na kojoj, nakon Rijeke, nastupaju još i u Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Mariboru i Novoj Gorici.

Ovaj projekt omogućen je zahvaljujući donacijama German Foreign Office, Sigrid Rausing Trust, Američka ambasada u Beogradu, European Fund for the Balkans, Rockefeller Brothers Fundation, Regional Cooperation Council, EU Info Centre Sarajevo, Austrijski kulturni forum, Beograd.

Komentari