Koncertom Cumbia Club de Liège otvara se “Štikla”- 5. ljetni festival jazz i eksperimentalne glazbe

20

Peti ljetni festival jazz i eksperimentalne glazbe Štikla (od 5.srpnja do 1.kolovoza 2019.) tijekom srpnja predstavit će niz atraktivnih koncerata na Kantridi u beach barovima Morski prasac, Morski vuk i Prasowski.
Festival je dio programa Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture. Petu po redu “Štiklu” vodi Vid Jeraj, glazbeni kritičar, glazbenik i pisac. Ovogodišnji festival otvorit će Cumbia Club de Liège iz Belgije.

Sastav Cumbia Club de Liège osnovan je u Liègeu, u Belgiji prije četiri godine. Osnovalo ga je četvero glazbenika: Fanny Vadja (glas, harmonika, udaraljke), Fred Safin (bas, glas), Alexis Vandosselaer (udaraljke), i Lio Decoster (udaraljke, klarinet), a prije godinu dana pridružili su im se još Martin Chenel (saksofoni, glas) i Manu Henrion (trombon, gitara).

Sviraju cumbiu. Cumbia je vrsta tropske glazbe čiji korijeni izviru na Karibima, točnije u Kolumbiji i Panami. Rezultat je mješavine ritualne glazbe i plesa autohtonih indijanaca, i bivših afričkih robova. U početku ritualna glazba, koja temelji na glasu, zvuku udaraljka i flaute pod nazivom “gaitas”, cumbia se proširila diljem Latinske Amerike i transformirala, integrirajući “moderne” instrumente poput harmonike, električne i bas gitare, te puhačke sekcije poput klarineta, trube, saksofona, trombona itd. Cumbiu možete naći u različitim stilovima od Meksika do Čilea, munjevitom brzinom širi svoje čarobne ritmove i osvaja svijet! Stigla je čak do Belgije, a uskoro dolazi i u Hrvatsku. Čaroban i veseo ritam cumbie “zarazan” je neodoljiv, i natjerat će vas na ludu zabavu i ples.

Komentari