José Carreras priredio glazbeni spektakl u pulskoj Areni

Slavni tenor José Carreras, održao izvanredan koncert za pamćenje u pulskoj Areni s humanitarnim predznakom.

866
Martina Zadro i José Carreras

Sinoć je pred prepunom pulskom Arenom, maestro José Carreras u sklopu svoje posljednje svjetske turneje, održao spektakularni dvosatni glazbeni doživljaj „A Life in Music“ s humanitarnim predznakom.

Nakon uvodnog predstavljanja koncertnog programa, publici se obratio direktor Bina Istre Dario Silić, koji je video projekcijom predstavio humanitarni rad kompanije, a potom je Rossinijevom „Kradljivom svrakom“ u izvedbi izvrsnog orkestra Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca započeo koncert.

 José Carreras3

Tijekom cijele večeri, na pozornici su se izmjenjivali španjolski tenor Jose Carreras i hrvatsko-slovenska sopranistica, fantastična Martina Zadro, dok napokon nisu zajedno otpjevali prvu od nekoliko zajedničkih dionica, Satievu „Je te veux“, kojom su svih oduševili. Poznatoj sopranistici se na izvedbi „Barcarolle“ iz opere „Hoffmanove priče“ pridružila naša čelistica Ana Rucner te je time cijela interpretacija „Barcarolle“ dobila jednu žensku snagu i moć. Ritam Šostakovičevog „Valcera br. 2“ u izvedbi orkestra Opere riječkog HNK natjerao je publiku da se njiše i pjevuši poznatu melodiju, nakon čega je uslijedila vrhunska Carrerasova izvedba „The Impossible Dream“ čime je završio prvi dio ove spektakularne glazbene večeri.

Drugi dio započeo je još jače i intenzivnije, i to „Libertangom“ Ane Rucner kojoj se na sljedećoj pjesmi pridružio maestro Carreras. Posebno bismo izdvojili rukovet popularnih napjeva u kojima su se Zadro i Carreras izmjenjivali. Njegova izvedba poznate „L’ultima canzona“ ostavila je svih bez daha, dok su se za vrijeme „Brindisi“ iz „La Traviate“ svi u publici ježili i skandirali „Bravo!“.

carreras4
Publika je ovacijama pozvala glazbenike natrag na pozornicu, a Carreras, Zadro i ostali umjetnici, opravdali su svaki pljesak publike i kretali u nove pjesme još snažnije i emotivnije. Bis je kulminirao pjesmom „Amigos para siempre“ u izvedbi Carerrasa i Zadro.

Na koncertu su se, osim hrvatskih, mogli sresti i posjetitelji iz Slovenije, Rusije, Njemačke, Austrije, Norveške, Danske, Nizozemske, Italije, Engleske, Švedske, Švicarske i Mađarske koji nisu htjelii propustiti jednu od posljednjih prigoda da slavnog maestra, za kojeg glazba predstavlja život i veliku strast, čuju uživo, a računa se da je bilo oko šest tisuća posjetitelja.

carreras6

Glavni sponzor, Bina-Istra, osigurao je sa svojim partnerima iznos od 500 tisuća kuna za humanitarne svrhe. Jedan dio sredstava bit će doniran dječjem odjelu KBC-a Rijeka za nabavku pokretnog ultrazvučnog aparata za rano otkrivanje kardioloških problema kod djece, a drugi dio donacije bit će upućen „Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda“ iz Pule za uređenje prostora čime će se poboljšati uvjeti boravka i provođenje terapija za djecu s teškoćama u razvoju.

Sve u svemu, bila je to predivna večer za pamćenje u prepunoj, čarobnoj pulskoj Areni. Završit ćemo Carrerasovim citatom koji se u jednom trenutku našao na ekranu iznad pozornice, a koji zapravo predstavlja sve ono što ste mogli osjetiti i doživjeti na koncertu: “In all these songs it is the passion, the emotion, a feeling in my heart and soul that I attempt to express with my voice. It is my musical ode to life”.

Komentari