Glazbena čarolija u Opatiji: Beethoven i Schumann u izvedbi Opatijskog komornog orkestra oduševili publiku

151
Zlatna dvorana Heritage Hotela Imperial

Opatijski komorni orkestar je proteklog četvrtka, 28. prosinca 2023, pod ravnanjem dirigenta Damira Smerdela ponovno nagradio svoju vjernu publiku nadahnutom izvedbom Schumannova i Beethovenova remek-djela u dupkom punoj Zlatnoj dvorani Heritage Hotela Imperial.

Večer je započela Schumannovim Koncertom za klavir i orkestar op. 54 u a-molu sa solistom Matijom Kranjčićem za glasovirom koji je svojom virtuoznošću ali nadasve promišljenom interpretacijom očarao publiku. Osobito treba istaknuti izvanrednu suradnju solista s ostatkom ansambla, koji je u sinergiji sukreirao jasnu zajedničku glazbenu misao koja je evoluirala od dramatičnog prvog stavka preko introspektivnog, intimnog Intermezza kulminirajući u dinamičnom i poletnom finalu.
Opatijski komorni orkestar
Nakon izvedbe Schumannova Koncerta, OKO-vci su s neograničenom mladenačkom energijom i s isto toliko strasti izveli Beethovenovu Petu simfoniju op. 67 u c-molu, dočaravši svu snagu i dramatiku ovog izvanserijskog i po mnogočemu revolucionarnog djela klasične glazbene literature. Tim od 15-ak mladih glazbenika je pod vodstvom dirigenta Smerdela, u netipičnom sastavu tzv. „a 1“ orkestra svojim žarom i s osjećajem potpune slobode u muziciranju otklonila svaku eventualnu sumnju o mogućnosti izvođenja djela velikog kalibra u takvom orkestralnom formatu. Na trenutke je zvučna masa lako mogla zbuniti slušatelja koji je mogao vidjeti pred sobom samo 15 solista, a čuti zvučnu masu njih 40!

Matija Kranjčić

Zlatna dvorana Heritage Hotela Imperial u Opatiji bila je savršen ambijent za još jedno glazbeno putovanje na koje nas već tradicionalno u Opatiji vodi Opatijski komorni orkestar, a rasprodana dvorana svjedočila je o, sad već možemo reći, ljubavi i podršci koju ova publika ima prema klasičnoj glazbi i OKO-u. Uzevši u obzir činjenicu da se ovakav repertoar u Opatiji može čuti – da budemo blagi – jako rijetko, mudri su bili svi oni koji su prisustvovali toj glazbenoj svečanosti. Opatijski komorni orkestar je zajedno sa solistom Matijom i voditeljem Damirom pokazao glazbeno umijeće koje će ostati dugo u sjećanju.

Damir Smerdel, dirigent OKO-a

Komentari