Festival Kvarner predstavlja jos jedno ovogodišnje izuzetno glazbeno iskustvo – Butter Quartet

190

Festival Kvarner predstavlja jos jedno ovogodišnje izuzetno glazbeno iskustvo. Butter Quartetnedjelju, 05. rujna u 20:30 sati  svojom će izvedbom ponovo stvoriti poseban ugođaj uz pogled na večernje nebo iznad Opatije u jedinstvenom ambijentu Amerikanskih vrtova u Opatiji.

Butter Quartet čini četvero glazbenika okupljenih oko zajedničke ljubavi prema živopisnoj, povijesno utemeljenoj izvedbi gudačkih kvarteta. Članovi su violinistice Anna Jane Lester i Chloe Prendergast, violistica Isabel Franenberg i violončelist Evan Buttar. U početku polaznici tečaja na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu, ubrzo su razvili strast i dinamiku koja je nadilazila njihov studij. Svoju su vještinu dokazali na međunarodnim festivalima poput Mozart Festivala u Würzburgu i Beethoven Academy pri Nacionalnom glazbenom forumu u Poljskoj. Pojavili su se i na BBC Radio 3 i nizozemskim postajama Radio West i NPO Radio 4.

Nakon što su se 2019. natjecali kao finalisti na York Early Music International Young Artists Competition, zaslužili su mjesto u renomiranom programu EEEMERGING+.

Butter Quartet s lakoćom pretače svoja istraživanja izvedbene prakse s kraja 18. i početka 19. stoljeća u dojmljive nastupe uživo. Članovi kvarteta posebno cijene snažnu povezanost s publikom, a za svoje nastupe biraju izvanredne lokacije.

Ansambl je od 2020. uključen u program stručnog usavršavanja EEEmerging + (Emerging European Ensembles) uz podršku „Creative Europe Programme of the European Union“. Festival Kvarner jedan je od partnera u EU projektu EEEMerging+.

Komentari