Eklektični zvuci prvog Rab Jazz Festivala stižu ovoga vikenda

177

Prekrasan Rab u svoje zlatno doba predstavljao je duhovno i intelektualno središte, pravi romaničko-renesansni biser. Ovaj vikend gradom Rabom, jezgrom otočnog kulturnog sadržaja i ugođaja, košnicom zbivanja i susreta umjetnika i prolaznika, njegovim živopisnim kaletama i pjacetama razliti će se eklektični zvuci prvog Rab Jazz Festivala.

Kvalitetu izričaja, na zadovoljstvo onih koji tek upoznaju jazz kao fenomen, predstavljat će krema hrvatske jazz scene.

Prvu večer Rab Jazz festivala otvorit će u 21h podno zvonika Sv. Ivana Evanđeliste naš vrhunski hrvatski jazzist i pijanist Matija Dedić autorskim interpretacijama glazbenih klasika svojeg oca, umjetnika, kantautora, pjesnika i skladatelja Arsena Dedića.

Na Matijin poziv, na pozornici Rab Jazz Festivala pridružit će mu se i Hrvoje Hodak, rapski kantautor i teksopisac. Dokaz Arsenovog umjetničkog genija jest činjenica da nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa tako ni Hrvoja Hodaka, nekadašnju autorsko-izvođačku polugu Belfast Fooda, koji je sam priznao da se Arsenom „otrovao“ još za srednjoškolskih dana. Hrvoje se prije deset godina predstavio intimnim, šansonjerskim izričajem na samostalnom albumu „U sjeni“, a njihovo je, kako je sam bard hrvatske šansone parafrazirajući Ujevića rekao – „pobratimstvo kantautora u svemiru” rezultiralo prekrasnom suradnjom na pjesmi „Mjesto“.

Matija Dedić
Matija Dedić

Drugu večer festivala, 09. rujna, otvorit će Bruno Mičetić Trio nastupom na Trgu slobode s početkom u 20h. Bruno Mičetić po završetku glazbenog obrazovanja na jazz odsjeku Konzervatorija u Klagenfurtu osniva trio s talentiranim glazbenicima s kojima je surađivao tokom studija. Uz Brunu Mičetića, trio čine američki pijanist, skladatelj i aranžer Joe Kaplowitz, član HRT orkestra, te renomirani bubnjar – Ratko Divjak, široj publici poznat kao član legendarne grupe TIME koja je prošle godine nagrađena Porinom za životno djelo, te višegodišnji član big benda RTV Slovenije. Trio je do sada nastupao na brojnim jazz festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu i objavio album “Phantoms whisper” u izdanju Dallas Recordsa, a trenutno je u pripremi i drugi nosač zvuka.

Fantastičan jazz trio Zvjezdana Ružića koji će nastupiti na Trgu slobode s početkom u 21:45, u sastavu Zvjezdan Ružić – klavir, Luka Veselinović – kontrabas i Adriano Bernobić – bubnjevi, predstavit će nam svoj prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret“ koji mu je donio nominacije u čak dvije kategorije za nagradu Porin – u kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe za nosač zvuka te u kategoriji Najbolje skladbe jazz glazbe za njegovo djelo “Moreška”, za koju je i osvojio prestižni kipić.

Posljednji, treći dan festivala nastupit će Damjan Grbac Gipuja na Poljanici kneginje Mande Budrušić s početkom u 20h. Nakon zanimljivog i od kritike hvaljenog albuma „Giipuja“ kojim se progresivni hrvatsko riječki jazz glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije uspješno predstavio široj publici, Damjan Grbac sada se etablira na hrvatskoj jazz sceni novim nosačem zvuka „Gerbaz Giipuja“ kao još sigurniji i zreliji autor te aranžer i vođa kvarteta, koji uz njega čine Andreas Marinello – saksofon, Tonči Grabušić – bubanj i Marko First – tradicionalni instrumenti i violina. Fuzija jazza i istarske ljestvice platforma je za veliku slobodu interpretacije i neiscrpni motiv ovog kvarteta.

Kao kruna festivala, na pozornici u 21:45 zasjati će rapska miljenica, poznata kantautorica i jazz pjevačica Elma Burnić sa svojim triom, koji uz glazbenicu čine Toni Novak – kontrabas i Petar Ćulibrk – klavijature, i izvesti posebno pripremljeni program.

U sklopu Rab Jazz Festivala biti će predstavljen i opus fotografija Davora Hrvoja, našeg renomiranog jazz publicista, samozatajnog čovjeka koji je nemjerljivo zadužio hrvatski jazz i kojeg često nazivaju dobrim duhom hrvatske kulture. U ulozi neumornog kroničara jazz zbivanja u Hrvatskoj, Hrvoj će, ovoga puta kao fotograf, izložiti fotografije koje predstavljaju njegov osobni izbor portreta jazz umjetnika snimljenih na europskim pozornicama u posljednja tri desetljeća. Nakon više desetljeća truda, najuspjelije fotografske portrete najvažnijih glazbenika u povijesti hrvatskog i svjetskog jazza predstavit će rapskoj publici na izložbi „Portreti jazz i blues glazbenika“ u Galeriji Pik kojom će se 08. rujna u 18:30 otvoriti prvi Rab Jazz Festival.

Komentari