Duo Eolian održat će prvi koncert u Rijeci!

106
Duo Eolian, kojeg čine Veronika Ćiković na harfi te Lucija Stilinović na flauti održat će svoj prvi koncert u Rijeci. Koncert će se održati 27. studenog u 19.30 sati u Svečanoj dvorani zajednice Talijana – Circolo.
Ulaz na koncert je slobodan uz obaveznu covid potvrdu.
Na koncertu izvest će djela Bacha, Faurea, Saint Saensa, Salzeda te jednu posebnu točku: Debussyjev Preludij za poslijepodne jednog fauna u transkripciji za flautu i harfu. To poznato djelo u ovom manje poznatom ruhu po prvi puta u Hrvatskoj izveo je upravo naš duo Eolian na Festivalu sv. Marka u svibnju 2021.
Veronika Ćiković rođena je 1997. godine u Rijeci. Istovremeno s učenjem harfe kod majke harfistice, 2004. godine upisuje Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova. Godine 2015. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi profesorice Diane Grubišić Ćiković, gdje je 2020. magistrirala s odličnim uspjehom i velikom pohvalom (magna cum laude). Godine 2021. nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje upisuje specijalistički studij harfe s temom Francuska glazba za harfu u prvoj polovici 20.stoljeća u klasi profesorice Mirjam Lučev Debanić. Također, 2021. godine započinje i dvogodišnje umjetničko usavršavanje u Milanu (Civica Scuola di Musica Claudio Abbado) u klasi profesorice Irine Zingg. Nastupa solistički (ciklus Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, Ciklus mladih glazbenika mo.Vinko Lesić, Međunarodno natjecanje mladih glazbenika ‘Ferdo Livadić’, ciklus Hrvatske glazbene mladeži Mladi za mlade…), u raznim komornim sastavima (harfistički duo i trio Ćiković, duo Eolian s flautisticom Lucijom Stilinović) te kao članica hrvatskog orkestra harfi ”1000 žica”. Kao solistica nastupila je uz Zagrebačku filharmoniju, Riječki komorni orkestar i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije. Za izvedbu Debussyjevih Danse sacrée et danse profane, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, 2020. nagrađena je Dekanovom nagradom. Kao solistica, dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima HDGPP-a , prve nagrade na natjecanju Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio “Antonio Salieri”, zlatnih plaketa na Međunarodnim natjecanjima Društva harfista Slovenije te prvih nagrada na državnim (HDGPP) i međunarodnim natjecanjima (Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio “Antonio Salieri”, Bistrički Zvukolik, Concurso Ibérico) komorne glazbe u harfističkom duu s kolegom Brinom Bernatovićem. Pohađala je majstorske seminare uglednih harfista kao što su Patrizia Tassini, Irina Zingg, Chantal Mathieu, Coline-Marie Orliac, Ion Ivan Roncea…, a 2016. pohađala je i ljetnu akademiju Harp Masters Academy u Švicarskoj. Već od početka studija stječe profesionalna orkestralna iskustva u orkestrima kao što su Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, HNK Zagreb, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i Cantus Ansambl.
Godine 2018. položila je audiciju te nastupala kao članica Mediteranskog orkestra mladih -l’Orchestre des Jeunes de la Méditerranée.
Lucija Stilinović (Zagreb, 1995.) uz završenu Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Renate Penezić, diplomirala je na Manhatan School of Music (New York, SAD) u klasi Roberta Langevina, solo flautista Njujorške filharmonije. U akademskoj godini 2016./17. bila je studentica Kraljevskog konzervatorija u Antwerpenu (Belgija) u klasi Alda Baertena gdje je završila dodiplomski studij i stekla bakalaureat. Tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu bila je na razmjeni studenata Erasmus na HKU Konzervatoriju u Utrechtu (Nizozemska) u klasi Alda Baertena i Wilberta Hazelzeta (traverso flauta). U dva je navrata (2014. i 2017.) bila stipendistica International Music of Academy in the Principality of Liechenstein gdje je pohađala razne seminare i usavršavanja kod Philippe Bernolda. U jesen 2020. Lucija započinje jednogodišnje usavršavanje na Music and Arts University of the city of Vienna u klasi Karl-Heinz Schütza, solo flautista Bečke opere i filharmonije. Pobjednica je 9. Hrvatskog natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (2021.), kao i 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić (2020.) i dobitnica druge nagrade na natjecanju Serge & Olga Koussevitsky Young ArCsts Awards 2019 u New Yorku. Također, nastupila je kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju (2018.) i dobitnica je prve apsolutne nagrade na British Flute Society natjecanju u Londonu (2016.), prve nagrade na međunarodnom natjecanju Woodwind and brass u Varaždinu (2015.), itd. Kao solistica nastupila je uz Zagrebačke soliste na 46. Osorskim glazbenim večerima, također, više je puta nastupala uz Varaždinski komorni orkestar, između ostalog i na Varaždinskim baroknim večerima (2011.). Održala je nekoliko koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu – recital u sklopu Festivala sv. Marka u
Zagrebu, Svibanjskih glazbenih večeri u Šibeniku i Dani Alke i Velike Gospe 2021. (duo Eolian; Veronika Ćiković-harfa), recital u sklopu Samoborske glazbene jeseni i Ferdo Livadić natjecanja (2020.), recital u sklopu CroaCa Flute Academy (2020.), recital u Scandinavia House u New Yorku (2019.), koncert s ansamblom Melisse na Utrecht Early Music Festival u Nizozemskoj (2016.), koncert na St. John Smith Square tijekom London Flute Festivala (2016.) te je kao predstavnica Hrvatske glazbene mladeži pohadala radionicu New Ways in Classical Music u Strasbourgu (2018.). Važno je spomenuti i da je Lucija položila audiciju 2018. godine za Mediteranski orkestar mladih pod umjetničkim vodstvom Kazushija Ona te bila na turneji po Francuskoj (Festival InternaConal d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence).
L.B.

Komentari