Čarolija harfe na Pećinama: Koncert ansambla harfi Alpe-Adria koji broji čak 16 harfi

232

U subotu 2. srpnja 2022.u 19 sati u Dvorani kulture „Joga u svakodnevnom životu“ (pokraj hostela „Dharma“ na Pećinama, Spinčićeva 2) održat će se završni koncert Trećeg međunarodnog seminara za harfu.

Voditelji međunarodnog seminara su: Diana Grubišić Ćiković, red.prof. (Muzička akademija u Zagrebu) i Dalibor Bernatović, prof. savjetnik (Konzervatorij za glasbo in balet, Maribor).

Veliki orkestar ove godine broji čak 16 harfi

Na koncertu ćete čuti skladbe za solo harfu, dvije harfe te veliki orkestar, koji će ove godine brojiti 16 harfi, a izvođači su mladi harfisti iz Hrvatske, Slovenije i Litve.

Riječka harfistica Diana Grubišić Ćiković i Dalibor Bernatović, slovenski harfist hrvatskog porijekla kolege su i prijatelji još iz doba studija na ljubljasnkoj Akademiji za glasbo, na kojoj su oboje studirali harfu u klasi znamenite slovenske harfistice, profesorice Rude Ravnik Kosi.

Svoje prijateljstvo Dalibor i Diana čitavog života isprepliću intenzivnom profesionalnom suradnjom na planu pedagogije te već niz godina održavaju zajedničke harfističke seminare u Hrvatskoj i Sloveniji, a učenici koji se okupljaju na ovom koncertu su i dugogodišnji polaznici njihovih seminara.

Diana Grubišić Ćiković i Dalibor Bernatović

Na ovom prostoru već treću godinu zaredom!

Već treću godinu za redom seminar uživa gostoprimstvo hostela „Dharma“ (Spinčićeva 2) te Dvorane kulture „Joga u svakodnevnom životu“, u čijim prostorima polaznici sa svojim mentorima pripremaju koncertni program.

Dalibor Bernatović se uz petnaestgodišnji angažman u Orkestru Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru profilirao kao harfistički pedagog mariborskog Konzervatorija za glazbu i balet, a kao vrsni mentor zaslužan je za mnogobrojne vrhunske rezultate i nagrade svojih učenika na  državnim i međunarodnim natjecanjima. Njegova prisutnost na pedagoškom polju u Sloveniji traje već 30 godina tijekom kojih je aktivno sudjelovao u stvaranju nastavnih programa te novih odjela za harfu, a kao predsjednik Udruženja harfista Slovenije istaknuo se  promicanjem harfe te organizacijom koncerata i međunarodnih umjetničkih harfističkih seminara.

Diana Grubišić Ćiković je uz dvadesetpetogodišnji stalni angažman u Orkestru Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te suradnje sa svim orkestrima u Hrvatskoj i Sloveniji razvila intenzivnu solističku i komornu koncertantnu aktivnost u zemlji i inozemstvu, snimila nekoliko nosača zvuka te praizvela mnoge skladbe hrvatskih autora.  Svoje pedagoško iskustvo gradila je desetak godina u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, a od 2002.do danas kao profesorica harfe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

L.B.

Komentari