Andrea Bocelli pjeva u praznoj milanskoj katedrali Duomo na Uskrs – pratite live prijenos na YouTubeu

148

Većina vjernika neće u nedjelju, 12. travnja, na sam Uskrs moći ući u crkve, no iznimka se pravi za jednog od najpoznatijih svjetskih tenora, talijanskog opernog pjevača Andrea Bocellija, koji će održati koncert te večeri u katedrali Duomo u Milanu, a Italija će to ponuditi kao globalni live stream na YouTubeu. Bocelli će za tu priliku u pratnji orguljaša katedrale Emanuelea Vianellija, među ostalim, otpjevati i čuvenu „Ave Mariu“ i Mascagnijevu „Sancta Mariu“.

Koncert je naslovljen kao „Bocelli: Glazba za nadu“, a trebao bi započeti u 19 sati na Bocellijevom službenom YouTube kanalu. Bocelli za ovaj koncert neće uzimati naknadu, a realizaciju događaja možemo zahvaliti Gradu Milanu, Veneranda Fabbrica del Duomo, Sugar Music i Universal Music Group koji su partneri cijelog događaja.

Gradonačelnik Milana Giuseppe Sala komentirao je: „Sretan sam što je Andrea prihvatio naš poziv. Ove godine će Uskrs biti vrlo različit za nas. Radostan spokoj koji obično dolazi s ovim danom uvelike je uzdrmala pandemija koju proživljavamo. Siguran sam da će izvanredan Bocellijev glas biti zagrljaj koji nam nedostaje ovih dana, snažan, poseban zagrljaj sposoban zagrliti srce Milana, Italije i svijeta.“

Bocelli ističe: „Tijekom ovih trenutaka, kako smo prisiljeni ostati kod kuće, moramo iskoristiti priliku da radimo stvari koje često želimo raditi, ali za koje nemamo vremena. Započnimo: razgovarajte sa svojom djecom i pokušajte svom snagom stvoriti obiteljski sklad kojeg često nema jer dijalog izostaje. Čitajte, slušajte glazbu, pokušajte zadržati tijelo i um vrlo aktivnim i posljednje, ali ne najmanje bitno, ne bojte se virusa koji će proći, na isti način na koji se ne biste plašili sjesti za volan svog automobila znajući da tijekom godina postoji toliko žrtava na cestama.

Vjerujem u snagu zajedničke molitve. Vjerujem u kršćanski Uskrs, univerzalni simbol ponovnog rođenja koji svi, bez obzira jesu li vjernici ili ne, upravo sada trebaju. Zahvaljujući glazbi koja struji uživo, okupljajući milijune stisnutih ruku posvuda u svijetu, zagrlit ćemo pulsirano srce ove ranjene zemlje, ovu divnu međunarodnu krivotvorinu koja je razlog za talijanski ponos. Velikodušni, hrabri, proaktivni Milano i cijela Italija bit će opet i vrlo brzo pobjednički model, motor renesanse kojem se svi nadamo. Bit će mi čast svjedočiti tome u Duomou tijekom proslave Uskrsa, koji evocira misterij rođenja i ponovnog rođenja.“

bocelli-duomo-poster-e1586236090984

Bitno je napomenuti i da je zaklada Andrea Bocelli započela GoFoundMe kampanju kako bi pomogla bolnicama da nabave zalihe za zaštitu medicinskog osoblja od koronavirusa od koje je do sada umrlo u Italiji 17 127 ljudi. U nekoliko dana zaklada je prikupila više od 100 000 eura za bolnicu u Camerinu u regiji Marche u središnje istočnoj Italiji.

Bocelli će se također pridružiti nizu slavnih osoba ukljućujući Eltona Johna, Chrisa Martina iz Coldplaya, Paula McCartneya i Lady Gagu za koncert uživo One World: Together at Home u korist potpore fonda solidarnosti u odgovoru Svjetske zdravstvene organizacije protiv COVID-19 i u proslavi za zdrave radnike diljem svijeta.

Komentari