3rd-SPACE.EU/rope – p r o j e c t n o . 3, I.D.entitet i EU/ropa – Tko je to JA koji govori: Koncert riječkih glazbenika – tenora Valentina Blasine i pijanista Stipe Bilića

113
Valentin Blasina i pijanist Stipe Bilić

U Dvorcu Frankopan u Kraljevici od 22. srpnja 2022. do 13. kolovoza 2022. u organizaciji dviju udruga za potporu kulture i umjetnosti, RIZOM [ K ] iz Kraljevice i RHIZOM [ D ] iz Düsseldorfa te uz potporu Ministarstva kulture i znanosti pokrajine sjevernorajnske Vestfalije u Saveznoj Republici Njemačkoj, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Kraljevice predstavljeno je niz umjetničkih manifestacija u sklopu 3rd-SPACE.EU/rope – p r o j e c t n o . 3 sa ovogodišnjim tematskim nazivom I.D.entitet i EU/ropa – tko je to ja koji govori. 

Koncert riječkih glazbenika – tenora Valentina Blasine i pijanista Stipe Bilića će se održati u utorak, 9. kolovoza 2022. u 20 sati u Filodrammatici u Rijeci kao završna manifestacija ovogodišnjeg ljetnog programa projekta 3rd-SPACE.EU/rope.
Izložba 3rd-SPACE.EU/rope – p r o j e c t n o . 3, I.D.entitet i EU/ropa – Tko je to JA koji govori u Filodrammatici u Rijeci, na kojoj izlažu Anna-Maria Bogner, Lars Breuer, 3RD-SPC./RP (Lina Franko & Andi Slawinski), Igor Grubić, Marijana Pende, Martin Pfeifle i Mirko Tschauner može se posjetiti još samo do subote, 13. kolovoza 2022., svaki dan od 16 do 20 sati. Nakon Hrvatske, programi će biti izvedeni i u Art and Exhibition Space – THE POOL u Düsseldorfu od 16 rujna. do 16. listopada 2022.

U sklopu zajedničkog interdisziplinarnog projekta umjetnice i umjetnici Stipe Bilić, Valentino Blasina, Anna-Maria Bogner, Lars Breuer, Daniel Noel Fleischmann, Lina Franko, Igor Grubić, Igor Kovač, Denis Krašković, Gabi Luigs, Linda Nadji, Marie Ogoshi, Krisztián Palágyi, Laura Peréz Padilla,Helena Parada Kim, Martin Pfeifle, Izvor Pende, Marija Vukić Pende, Deniz Saridas, Raffael Seyfried, Andi Slawinski, Nika Špan, Christoph Westermeier, Eno de Wit i Mirko Tschauner pokazuju tokom tri tjedna u Dvorcu Frankopan umjetničke radove u različitim medijima, poput performansa i koncerata, slika na na zidu (murala), crteža, skulptura, zvučnih instalacija te fotografija – radove u kojima se unutar pet umjetničkih grana propituje pojam identiteta te težnja Europske Unije za stvaranjem zajedničkog europskog identiteta. U suradnji sa učesnicama i učesnicima iz područja kulture, znanosti i društva istražena je sama srž osnovnog pojma te ukazani mogući putevi do zajedničkog cilja. Uz manifestacije od 22. srpnja 2022. do 13. kolovoza u Dvorcu Frankopan u Kraljevici održan je od 23. srpnja i paralelni program u Filodrammatici u Rijeci. Nakon Hrvatske, ukupni programi biti će izvedeni i u Art and Exhibition Space – THE POOL u Düsseldorfu od 22 rujna. do 16. listopada 2022.

Voditelji projekta Projekta 3rd-SPACE.EU/rope su Lina Franko i Andi Slawinski, a ovogodišnji likovni umjetnički program kuratirali su Lina Franko i Lars Breuer.

Projekt 3rd-SPACE.EU/rope:

Vođeni vizijom snaženja ukupnosti u različitosti europskih kultura, u kojoj bi se, geografskim i kulturnim granicama uprkos, ponovno otkrila i njegovala otvorena, transdisciplinarna i eksperimentalna razmjena mišljenja, Lina Franko i Andi Slawinski, uz tim od tridesetak međunarodnih suradnika pokrenuli su 2019. godine projekt 3rd-SPACE.EU/rope, kao međunarodnu platformu i forum za interdisciplinarne i sinergijske umjetničke i kulturne projekte.

Konkretno, cilj je na međuprostoru kultura uvijek iznova stvarati 3rd space, odnosno treće prostore – stvarna i virtualna mjesta gdje bi umjetnici iz različitih zemalja istraživali različite oblike kulturnog izražavanja kako bi unaprjeđivali razumijevanje umjetnosti i kulture te, u interakciji sa znanstvenim disciplinama, razvijali inovativne načine rasuđivanja koji se, više nego li na krajnji ishod, usredotočuju na proces promišljanja. 3rd-SPACE.EU/rope njeguje pristup koji je u procesu neprestane promjene. Fleksibilan je i otvoren, uči iz iskustva i uvijek se iznova revidira. Valjanost postojećih društvenih normi i tradicija istražujemo na način da upijamo impulse iz društva te ih obrađene vraćamo javnosti.

Umjetnički festivali, izložbe, kazališna, filmska, glazbena i književna događanja te međunarodni rezidencijalni programi i simpoziji dio su desetogodišnjeg transdisciplinarnog programa, kojeg su kao njemačko-hrvatski dugoročni projekt u okviru 3rd-SPACE.EU/rope zajednički organizirale i pokrenule dvije umjetničke udruge, RIZOM [ K ] iz Kraljevice i RHIZOM [ D ] iz Düsseldorfa.

Sjedište projekta je smješteno u prostorijama umjetničke udruge RIZOM [ K ] u dvorcu Frankopan, u Kraljevici, a programi u sklopu projekta do sad su provedeni i u raznim drugim institucijama, između ostalih u udruzi umjetnika Malkasten i projektnom prostoru Odradek u Düsseldorfu, u projektnom prostoru WANDt u Düsseldorfu te Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti – Galeriji Josip Račić u Zagrebu.

L.B.

Komentari