16. Jazz Ex Tempore održat će se u Opatiji od 14. do 16. listopada

10

Ovogodišnje 16. izdanje manifestacije Jazz Ex Tempore održat će se u Opatiji, od 14. do 16. listopada, a posvećeno je inozemnim glazbenicima koji žive i stvaraju u Hrvatskoj.

Naučili su jezik, osnovali obitelji, privikli se na hrvatski mentalitet, upoznali hrvatsku glazbu i kulturu – postali „naši“. Jazz Ex Tempore ih želi potaknuti da nam otkriju i ono „njihovo“, glazbu iz koje su potekli, kulturu u kojoj su stasali. Budući da potječu iz različitih zemalja i različitih glazbenih tradicija, tijekom boravka na Jazz Ex Tempore projektu zadatak će im biti stvoriti glazbu koja izvire iz vlastitih glazbenih korijena i spaja se s tuđim glazbenim tradicijama, a čuti ćemo i kako doživljavaju hrvatsku tradicionalnu glazbu.

Na 16. Jazz Ex Tempore projektu nastupit će svima poznati Venezuelac, bivši pjevač skupine Cubismo i fagotist Zagrebačke filharmonije – Ricardo Luque, kosovski Rom, društveni aktivist i jedan od najboljih bubnjara u Hrvatskoj – Mirsad Dalipi, i Joe Kaplowitz – Amerikanac čija je cijela obitelj uronjena u jazz glazbu, hammond orguljaš koji povremeno zasvira tubu i član Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije. Kao predstavnici Hrvatske, u projektu učestvuju i Damjan Grbac – voditelj world music projekta “GIIPUJA” koji stapa moderne jazz elemenate s glazbom Istre i Primorja i Elvis Stanić – gitarist, harmonikaš i umjetnički voditelj projekta Jazz Ex Tempore i Liburnia Jazz Festivala.

Tijekom boravka u Opatiji, glazbenici će održati i dvije radionice – jazz pričaonice. Radionice se održavaju u Vili Antonio s početkom u 20:00 h, a ulaz je besplatan.

U srijedu 14.10., Ricardo Luque i Joe Kaplowitz će pričati o svojim viđenjima hrvatske, sjeverno- i južnoameričke glazbe i životu u Hrvatskoj , a u četvrtak, 15. 10, će nas Mirsad Dalipi upoznati s romskom i kosovskom glazbom i svojim pogledima na svijet i život.

Kruna svakog Jazz Ex Tempore projekta, pa tako i ovog, je završni koncert koji će se održati u CENTRU GERVAIS, u petak, 16.10. s početkom u 20.00 h.

Ulaz na radionice u Vili Antonio je besplatan, a ulaznice za završni koncert  se, po cijeni od 60 kn, mogu kupiti na prodajnim mjestima sustava Moje karte, online na www.mojekarte.hr i u dvorani sat vremena prije početka koncerta.

Više na www.liburniajazz.hr

RICARDO LUQUE (Venezuela  – Glas, fagot)

Ricardo Luque je rođen u Venezueli, a u Hrvatskoj živi i radi od 1990. godine. Od svoje šeste godine pjevao je sa svojim ocem, kasnije i u različitim glazbenim skupinama, paralelno studirajući glazbu.

Završetak konzervatorija omogućio mu je da svoj profesionalni život posveti kako klasičnoj, orkestralnoj, tako i komornoj glazbi (Ricardo je solist Zagrebačke filharmonije i član Zagrebačkog puhačkog ansambla), ne zaboravivši pritom izvornu glazbu svoje domovine.

Nakon nekoliko godina posvećenih afro-kubanskoj glazbi, šest albuma i brojnih diskografskih nagrada sa grupom Cubismo, Ricardo Luque se odlučio za vlastiti glazbeni projekt .

MIRSAD DALIPI (Kosovo – bubnjevi)

Jedan od trenutno najhvaljenijih i ujedno najtraženijih bubnjara u Hrvatskoj je Mirsad Dalipi, Rom s Kosova koji se zbog ljubavi preselio u Zagreb. Nakon što se s Kosova preselio u Zagreb, Dalipi je ubrzo došao na glas kao jedan od najboljih bubnjara koji je spreman nastupati s raznim izvođačima, bez obzira na glazbeni žanr, iako preferira jazz naglašavajući da mu je upravo on dao priliku da se izrazi u različitim fazama života i razvije kao čovjek.

Porijeklom Aškalija, odnosno Kosovski Rom, Mirsad se glazbom počeo baviti još kao dijete, što ne čudi s obzirom na to da mu se i otac bavio glazbom, dok se obitelj s majčine strane bavila kazalištem, plesom i filmom. U mladosti je osnovao grupu Gipsy Groove, s kojom je snimio dva albuma, a treći trenutačno snimaju. Nakon godina provedenih svirajući s mnogobrojnim glazbenicima u Prištini, Dalipi se zaputio u Europu i nastupao u klubovima. U Hrvatskoj najčešće nastupa u pratećem bendu Ede Maajke, član je sastava Marija Rašića, ali gotovo svakodnevno dobiva pozive za nastupe ili snimanja. U nevladinoj udruzi Status M koja se bavi osvještavanjem društva, propitivanjem i dekonstruiranjem društvenih normi i stereotipa te promovira odgovorno ponašanje s ciljem izgradnje društva nenasilja i rodne ravnopravnosti, radi kao edukator na programu pozitivnog roditeljstva, i to s očevima u kaznionicama i zatvorima po Hrvatskoj.

JOE KAPLOWITZ (SAD – hammond orgulje, tuba)

Joe Kaplowitz profesionalno se počinje baviti glazbom sa 15 godina u Washingtonu, SAD. Nakon toga svira sa prepoznatljivim imenima američke blues i jazz scene. Neki od njih su: Eddie Daniels, James Moody, Ernie Krivda, Greg Bandy, Randy Jonston, Wycliff Gordan, Ralph Bowen, and Sean Jones, Mark Rapp i drugi. Joe je takoder nastupao sa David “Fathead” Newmanom i blues legendom Koko Taylor i Lucky Petersonom. Nakon 1999. godine, Joe predvodi bendove koji nastupaju u Bijeloj Kući, te klubovima Blues Alley, The Knitting Factory, i The House of Blues. Od 2002. do 2004. godine Joe živi u New Yorku, gdje osniva Joe Kap Organ Trio (Joe Kap Organ Trio “Street Noise”, Severn Records, 2004.) i nastupa u mnogim poznatim mjestima te održava dugotrajnu suradnju s trubačem Markom Rappom.

  1. godine seli u Hrvatsku gdje nastupa s brojnim hrvatskim glazbenicima, a suprug je jazz pjevačice Lele Kaplowitz.
  2. postaje članom kvinteta klasične glazbe Simply Brass sa kojima svira tubu, te sa istima ima čast nastupiti na Juilliardu u New Yorku početkom listopada 2012. te 2013. na Univerzitetu u Quebecu, Kanada.
  3. i 2015. godine dobitnik je Nagrade Status – za jazz glazba, klavir i tubu. Od 2014. godine redovni je član Jazz orkestra Hrvatske radio-televizije za kojeg piše i aranžmane I skladbe.

DAMJAN GRBAC (Hrvatska – bas, kontrabas)

U svijet glazbe ulazi s 12 godini kada počinje svirati klarinet u Glazbenom društvu „Spinčići“. Profesionalno se počinje baviti glazbom 2000. godine. Diplomirao je s na jazz akademiji  „Giuseppe Tartini“u Trstu, a bavi se autorskim i pedagoškim radom.

Voditelj je  world music projekta “GIIPUJA”koji stapa moderne jazz elemenate s glazbom Istre i Primorja.

ELVIS STANIĆ (Hrvatska – umjetnički voditelj, gitara, harmonika)

Elvis Stanić je od 2005. umjetnički voditelj projekta Jazz Ex Tempore i jedan od najboljih hrvatskih gitarista i harmonikaša. Vođa je Elvis Stanić Groupa, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. World glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj.

Osvojio je mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu (21 diskografsku nagradu Porin, 8 nagrada Status HGU,…), a 2008. godine je postao dobitnik Odlikovanja reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu.

Komentari