KIČMA na novoj lokaciji i u novom terminu

80
Službeno otvorena Kičma 2010

Riječki sajam knjiga KIČMA – u organizaciji Udruge parNas i nakladničke kuće V.B.Z. te programskom partnerstvu Gradske knjižnice Rijeka – ove godine doživio je prve značajnije promjene. Četvrto izdanje Sajma sadržajno će biti umanjeno za specifičnost festivala časopisa, što se vidi i po samom imenu Sajma (koji se dosada zvao Riječki sajam knjiga i festival časopisa).

Također, Sajam je promijenio i dosadašnju lokaciju te će se održavati u poznatoj riječkoj zgradi Filodrammatice (Korzo 28), prvenstveno na njenom prvom katu (koji obuhvaća veliku kazališnu te izložbenu dvoranu). U izložbeno-prodajnoj službi Sajma bit će i dvije V.B.Z.-ove knjižare (ona stara, na Korzu i nova, u prizemlju Filodrammatice), kao i šator koji se planira postaviti na Trgu Republike Hrvatske. Na većini ovih, ali i još nekim lokacijama u samoj blizini Sajma, održavat će se i razna programska događanja, u vidu prezentacija domaćih i stranih knjiga te predstavljanja autora.

Promjena mjesta održavanja uvjetovala je i promjenu termina koji se zbog toga pomaknuo čitavih mjesec dana ranije. Stoga će se ovogodišnja KIČMA održavati od 29. travnja do 8. svibnja, što znači punih deset dana, najduže dosada. Sajam će svakodnevno biti otvoren od 9 do 21 sat.

Nadamo se i ove godine održati količinu izlagača koji su dosada sudjelovali na našem sajmu te očekujemo ponovno veliki broj domaćih izdavača, kao i određeni broj stranih nakladnika, koji će ponuditi više tisuća svojih naslova, uz redovne sajamske popuste koji će se kretati u rasponu od 20 do 80%.

Riječki sajam knjiga KIČMA zamišljen je kao višednevna kulturna manifestacija koja u prvom redu promiče knjige i čitanje, stvara nove kulturne inicijative odnosno mijenja postojeće kulturne smjerove, omogućuje i potiče kulturnu suradnju, (kulturne) susrete i neposredan uvid u izdavačke programe. Cilj ovoga sajma je omogućiti zainteresiranoj publici kupnju knjiga i drugih srodnih publikacija te putem predstavljanja i u neposrednom kontaktu upoznavanje autora, urednika i drugih tvoraca zaslužnih za njihovo izdavanje.

Program ovogodišnje KIČME planiran je u nekoliko tematskih cjelina. Prijepodne će biti rezervirano za dječji program koji će predstaviti recentne dobitnike domaćih dječjih književnih nagrada te ostale zanimljive i kvalitetne dječje knjige, autore i nakladnike. U posebnom gastro segmentu bit će predstavljene najnovije kuharice, odnosno knjige o hrani i piću, s naglaskom na sveobuhvatniji pristup, ne samo strogo kulinarski. Programi radnog naslova večer(a) s autorom ugostit će neke od prominentnih imena naše književnosti s kojima će se razgovarati o raznim stvarima, od književnosti do svakodnevnih tema. Temeljni dio programa predstavit će popularne domaće autore i novije knjige (iz područja beletristike i publicistike) u formi klasičnih književnih prezentacija. Poseban je prostor predviđen i za riječke, tj. lokalne nakladnike za promociju njihovih naslova i autora. Najznačajniji programski segment ove godine odnosi se na koncept predstavljanja poznatih europskih književnika i pisaca koje planiramo konačno ugostiti, nadamo se uspješno, na radost i zadovoljstvo svih ljubitelja knjige.

Komentari