Kazalište, po riječki, 125 godina zgrade Kazališta

107

Premijeri operete „Pariški život“ koja će označiti otvaranje nove kazališne sezone, predhodit će još jedan svečani događaj u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Naime, u srijedu, 5. listopada 2011. u 20 sati na programu je premijerna projekcija dokumentarnog filma „Kazalište, po riječki. 125 godina zgrade Kazališta“.

Film redatelja Marina Lukanovića oslikava zgradu riječkog kazališta kroz vrijeme, od priprema za izgradnju do priprema za obnovu, te kroz prostor, od dijelova zgrade koji se nalaze ispod razine mora, do šufita i prepoznatljivog bakrenog krova. Film otkriva građanima nevidljive dijelove Talijinog hrama na Rječini, pripovijeda priču o djedu Adamiću i unuku Ciotti koji grade riječka kazališta, opisuje komplikacije oko otvaranja zgrade kazališta 3. listopada 1885., prenosi atmosferu oslobođenja grada 1945., progovara o obnovi iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća i najavljuje nove izazove ove impozantne zgrade.
Kroz povijest i sadašnjost, kroz zgradu i njezin okoliš, realizirane vizije i (još) nerealizirane snove vode nas (redom pojavljivanja) Rastko Schwalba, Sanjin Valić, mr. Ervin Dubrović, dr. DarkoGašparović, Loredana Gašparović, Nada Matošević Orešković, Neva Rošić, dr. Đuro Rošić, Boris Papandopulo i Mensur Puhovac.

Uz redatelja Marina Lukanovića, koji je i jedan od snimatelja i montažera, autorsku ekipu filma čine i Sanja Kapidžić, istraživačica, snimateljica i montažerka; Iva Kelentrić, istaživačica te tonski majstor Daniel Garcia.
Film je preveden na talijanski, njemački, francuski i engleski jezik,  a DVD izdanje ima i hrvatske titlove za osobe s oštećenim sluhom.

Ulaz je slobodan uz, naravno, propusnice ranije podignute na blagajni Kazališta. Fim će biti prikazan uz titlove na talijanskom jeziku.

Komentari