Kafka projekt

150

Praizvedba predstave ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca “Kafka projekt: frontiere/granice/meje/grens/borders…”, kao jedno od središnjih događanja festivala Riječke ljetne noći 2013., bit će održana u subotu, 13. srpnja 2013. u Harteri, bivšoj riječkoj Tvornici papira, s početkom u 21.30 sati.

Riječ je o autorskom projektu Karine Holla, poznate nizozemske redateljice, koreografkinje, performerice, plesačice i glumice bogate tridesetogodišnje međunarodne karijere. Ona potpisuje tekst, režiju i scenski pokret, a predstava se, kako je kazala, temelji na fizičkom teatru dok za polazište ima Kafkine “Preobražaj” i “Proces”, a koristi i dijelove “Umjetnika u gladovanju”.

“Predstavu smo započeli u prošlosti, u Kafkinom vremenu, a završili u današnjici. Proces nastajanja predstave bio je zapravo uzbudljivo putovanje tijekom kojeg smo otkrivali Franza Kafku i došli do novog doba i nove nade u budućnost i ljepotu”, kazala je Karina Holla.
Ravnateljica riječke Talijanske drame Laura Marchig naglasila je kako je ova predstava želi odati počast ulasku Hrvatske u Europsku uniju. A taj događaj potiče upravo na razmišljanje o značenju granica, o stvarnim i imaginarnim barijerama, o vezi između pojedinca i države, pojedinca i zakona. Granice o kojima govori predstava su ujedno i one unutarnje, tajne i najintimnije koje omeđuju misli i ljudsko djelovanje.

U predstavi sudjeluju Elena Brumini, Rosanna Bubola, Ivna Bruck, Tomas Kutinjač, Miriam Monica, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano i Andrea Tich.

Autorsku ekipu čine koautor i asistent redateljice Henk Van Riemsdijk, scenograf Anton T. Plešić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Stanko Juzbašić te oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.

Nakon praizvedbe na Riječkim ljetnim noćima, predstava “Kafka project” bit će 19. srpnja 2013. izvedena u okviru programa festivala Mittelfest, u Teatro comunale u Cormonsu.

Komentari