„Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno” – Izložba o obiteljskom nasilju na riječkom Korzu

23

Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno“ naziv je  izložbe o obiteljskom nasilju koja je danas otvorena u Gradskoj vijećnici grada Rijeke.

Otvorenje-izložbe-o-nasilju-u-obitelji-1Izložba je postavljena na postamentima na Korzu, a sastavljena je od materija prikupljenih u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja u Caritasovom domu za žene i djecu Sv. Ana.

Otvorenje-izložbe-o-nasilju-u-obitelji-3

Izložba je postavljena ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna.
Dom Sv. Ana osnovan je kao ustanova za smještaj žena i djece žrtava rata, nakon čega postaje sigurna kuća u koju dolaze žene i njihova djeca koji su pretrpjeli nasilje u obitelji.

Suzana Samardžić, ravnateljica doma Sv. Ana, istaknula je kako se kroz dječje crteže i svjedočanstva na najpotresniji način može osvijestiti o nasilju u obitelji. Spomenuvši kako je ustanova prošle godine obilježila 25 godina rada, kojim je povodom izdana i monografija, Samardžić je navela kako žene i djeca u Sv. Ani pronalaze prijeko potrebnu ljubav, toplinu i sigurnost.

Otvorenje-izložbe-o-nasilju-u-obitelji-5

Prilikom otvorenja izložbe rektor katedrale Sv. Vida Matija Matičić osvrnuo se na edukativnu ulogu izložbe i potrebu za osvještavanje društva o problemu i pozivanje na odgovornost kojom se vrši potrebna reakcija na svaki oblik nasilja, posebno nad ženama i djecom.

Istaknuta je i izvrsna suradnja lokalne Crkve te lokalnih i regionalnih vlasti u provedbi programa zdravstva i socijalne skrbi, kao što su dom za beskućnike, dom za dementne osobe te hospicij palijativne skrbi, a pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko- goranske županije Dragica Marač zahvalila je stručnim radnicama doma, koje vrše težak, emocionalan posao kojemu se treba potpuno posvetiti te se brinu za zaštitu ljudskih prava onih koji su najosjetljiviji.

Otvorenje-izložbe-o-nasilju-u-obitelji-4

Otvorenju izložbe nazočili su zamjenici gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i Nikola Ivaniš.

izložba

Nasilje u obitelji je nažalost dio naše svakodnevice, a institucije mu trebaju biti glavna brana, pogotovo u vrijeme u kojem svjedočimo porastu nasilja u društvu općenito“, rekao je Filipović te pozvao građane da pogledaju izložbu.

Izložba „Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno“ postavljena je u organizaciji Caritasovog doma za žene i djecu Sv. Ana, u suradnji s Riječkom nadbiskupijom, Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom, Novim listom i Jadran Galenskim Laboratorijem.

 

Komentari