Izložbom “Ratne boje” i performansom “Ratnici” obilježena Noć muzeja

864

izlozba ratnici

Navedena izložba posvećena je 20. obljetnici vojno-redarstvene operacije Oluja, koja prikazuje kronologiju Domovinskog rada od raspada Jugoslavije do 1995. godine kad je oslobođen najveći dio okupiranih teritorija Republike Hrvatske.

Izložba je realizirana u suradnji s kolekcionarima predmeta vojne baštine Domovinskog rata, a naizgled beznačajni predmeti iz svakodnevnice bliske prošlosti posebnu vrijednost dobivaju sabrani u vrlo opsežne i detaljne zbirke kolekcionara. Autori izložbe Ivo Mileusnić i Damir Batistić izlaganjem velike zbirke vojnih odora korištenih u Domovinskom ratu prikazuju razvoj moderne vojne odore Hrvatske vojske, a posebno postrojbi s područja Primorsko goranske županije. Uz odore se izlaže popratna vojna oprema, ratni trofeji i makete koje su ustupili kolekcionari Čestmir Komarek, Neven Materljan, Ivan Šop,Luka Peloza i drugi članova Hrvatskog časničkog zbora Rijeka i Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine Rijeka.

Poseban dio izložbe ostvaren izlaganjem dijelova neprijateljskih zrakoplova srušenih u Domovinskom ratu, sakupljača Radovana Živanovića te se ukratko predstavlja stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva početkom rata. Uz bogate tekstualne priloge izložba je obogaćena fotografijama riječkih ratnih fotoreportera, projekcijom animiranog zemljovida Hrvatskog povijesnog muzeja te multimedijalnom prezentacijom koja omogućava razgledavanje virtualne zbirke narukavnog znakovlja postrojbi Hrvatske vojske i policije s područja Primorsko goranske županije, kolekcionara Damira Trinajstića. Za atraktivan izgled izložbe zaslužni su dizajneri Petar Popić Mileusnić i Lara Karlavaris.

izlozba ratnici sandy uran

Posebni gost na otvorenju izložbe „Ratne boje“ bio je pilot HRZ Danijel Borović, koji je 4. veljače 1992.,preletom iz Željave u Pulsku zračnu luku sa zrakoplovom MIG-21bisK (17133 c/n N2119),u dramatičnim okolnostima u mraku uspješno sletio na neosvijetljenu i njemu tada potpuno nevidljivu pistu brzinom od oko 300 km/h. Time konačno završava najspektakularnija i najneizvjesnija, a ujedno i najmanje eksponirana herojska epizoda Domovinskog rata koja je omogućila ustrojavanje lovačke avijacije HRZ-a.

U Mramornoj dvorani također je bio upriličen umjetnički performans naslovljen ‘Ratnici’ koji su pripremile Sandy Uran, Izabela Peculić i Anamarija Reljac.

U centralnom prostoru dvorane, izložena je umjetnička instalacija Izabele Peculić koja simbolizira Hrvatsku, a sastoji se od staklene kutije ispunjene zlatnim umjetnim pijeskom i dugmadi s hrvatskih odora. U drugom dijelu prostorije Anamarija Reljac predstavila je svoj rad – 3 D Komandosa kojeg je realizirala od brašna i različitih začina. Sandy Uran predstavla se s performansom u kojem su sudjelovati veterani Domovinskog rata i članovi ‘Boksačkog kluba Ajkula’ te mlada skupina Capoeire koju čine Dejan Čizmadija, Zana Petrović i Severina Popov. Akteri performansa bili su odjeveni u crne majice koje je oslikala autorica performansa. Kraj performansa obilježila je minuta šutnje u čast svim poginulim sudionicima Domovinskog rata i pjesma Frana Mažuranića ‘Oni’ koju je recitirala glumica Sabina Salamon, koja je i sama bila na ratištu kao pripadnik ‘Voda umjetnika’.

Da sve ostane u ratnom štihu, posjetiteljima je u prostoru bivšeg kluba ‘Python’ serviran vojnički fažol, dok je za najmlađe osmišljen i poseban program igara u muzejskoj Čudotvornici.

Komentari