Izložba u centru Matulja – Fotografijama Aleksandra Saše Tomulića “Energija karnevala” osjećate svu snagu dobrih pusnih vibracija

222

Energija karnevala“ naziv je izložbe fotografija Aleksandra Saše Tomulića koja se u petak 22. veljače u 18 sati otvara u centru Matulja, u galeriji „Likovna poneštrica“.

Renomirani riječki autor Aleksandar Tomulić predstavlja se izložbom fotografija pod nazivom “Energija karnevala” koja sadrži tridesetak radova nastalih u njegovom petnaestogodišnjem praćenju karnevalskih zbivanja u Rijeci i okolici, od kojih su neki i nagrađivani na salonima i natječajima.

Fotografijama su zabilježeni detalji s karnevalskih povorki i smotri zvončara, posebni trenuci koji zrače ljubavlju, radošću djetinjstva, na nekima se prepoznaje nota humora.

Foto: Aleksandar Saša Tomulić

Gotovo da se mogu čuti zvončarska zvona, osjetiti silina energija zvončara, malih i velikih, čiji trud za očuvanjem tradicije izaziva divljenje. Dio je radova snimljen iz gornjeg rakursa, čime se dobila drugačija, neuobičajena vizura karnevalskih događanja, objašnjava Tomulić.

Foto. Aleksandar Saša Tomulić

Neke fotografije pršte energijom, dinamikom, neke šarenilom, korištenje duže ekspozicije na nekima je rezultiralo apstrakcijom, kroz pojedine fotografije doživljavamo posebnu atmosferu finala karnevala. Aleksandar Saša Tomulić snažna je fotografska osobnost, autor opčinjen onim pravim trenutkom i strašću za fotografiranjem.

Foto: Aleksandar Saša Tomulić

Aleksandar Tomulić rođen 1967. g. u Rijeci. Diplomirao strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci 1991. godine. Živi i radi u Rijeci.

Sustavno se bavi fotografijom od početka 2004. godine, a druženje s fotografijom traje od djetinjstva. Fotografijom je fasciniran zbog magije neponovljivog zamrznutog trenutka te s osjećajem za svjetlo, kompoziciju i trenutak, u svom radu preferira uličnu fotografiju, primorske motive i karnevalsku fotografiju, a voli i eksperimentiranje s apstraktnim motivima.

Foto: Aleksandar Saša Tomulić

Od 2009. godine je član FIAP-a, primljen je u 2010. godini u članstvo HDLU Rijeka, a iste godine je dobio zvanje Artist FIAP (AFIAP), dok 2012. godine dobiva visoko zvanje Excellence FIAP (EFIAP). Član je FK Color iz Rijeke i FK Pag.

Foto: Aleksandar Saša Tomulić

Izlagao na 12 samostalnih izložbi te na preko 430 skupnih izložbi i dobio preko 220 nagrada i priznanja, a posebno treba izdvojiti 29 zlatnih medalja na FIAP i PSA salonima u Indiji, Nizozemskoj, Portugalu, Srbiji i Hrvatskoj, godišnje nagrade Hrvatskog fotosaveza za 2009. i 2010. te nagrade “Apoksiomen” za unapređenje kvalitete kulturnog stvaralaštva u PGŽ za 2009., 2010., 2011., 2015., 2016. i 2017. g. Devet puta je uvršten u nacionalnu selekciju Hrvatskog fotosaveza na FIAP Biennalima te dva puta uvršten u recentni prikaz Hrvatske fotografije na izložbama Hrvatskog fotosaveza.

Bio je selektor i član žirija više fotografskih FIAP salona i natječaja. Fotografije su mu objavljivane u knjigama, na naslovnicama knjiga i kataloga te u fotografskim časopisima i na kalendarima.

Od početka 2013. godine radi i kao fotografski instruktor i održava fotografske tečajeve i radionice, a od proljeća 2015. godine prihvaćen je kao mentor iz područja fotografije u STARTUP Inkubatoru Rijeka.

Izložba se može razgledati do 6. ožujka, radnim danom od 10  do 12 i od 17 do 19 sati te subotom od 10 do 12 sati.

Komentari