Izložba More, kamen, grad u Podgorici

113

Nakon uspješnog gostovanja u prostoru Biljarde na Cetinju s izložbom “More, kamen, grad”, kojom se Rijeka predstavila crnogorskoj kulturnoj javnosti, Muzej grada Rijeke gostuje od 30. lipnja u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića u Podgorici. Izložba More, kamen, grad uzvratna je izložba kojom se Muzej grada Rijeke odužuje Narodnom muzeju Crne Gore, Umjetničkom muzeju Crne Gore i Muzeju Kralja Nikole u Cetinju za izvanredno zanimljivu izložbu Stotinu godina hrvatske umjetnosti iz zbirki Narodnog muzeja Crne Gore, postavljenu u riječkom Muzeju u lipnju i srpnju 2009. godine. Probran izbor djela moderne hrvatske umjetnosti iz crnogorskih zbirki započet je znamenitim hrvatskim umjetnicima koji su krajem devetnaestoga stoljeća boravili i radili na dvoru kneza Nikole na Cetinju, a dovršen umjetničkim djelima nastalim stotinu godina poslije, radovima suvremenih umjetnika, koji također pripadaju antologijskim ostvarenjima hrvatske umjetnosti.

“Izložba kojom se “odužujemo” prijateljskim crnogorskim muzejima, More, kamen, grad, posve je drukčijega karaktera, zavičajno je i zemljopisno intonirana, ali ujedno i s namjerom da bude univerzalna i zanimljiva izvan zavičajnog konteksta. I naša izložba prikazuje slikarstvo istoga razdoblja, djela kojima je također obuhvaćen raspon od stotinu godina, od kraja devetnaestog do kraja dvadesetoga stoljeća. No u ovom je slučaju uz umjetničku vrijednost slika važna i njihova “ilustrativna” dimenzija, kojom uz podneblje i krajolik, na neki način, predstavljamo i svoju povijest i kulturni ambijent.” Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke

“More, kamen, grad” izložba je primorskih i riječkih veduta iz fundusa Muzeja grada Rijeke. Obuhvaća pedesetak slika – uglavnom ulja na platnu ili lesonitu, uz poneku kombiniranu tehniku. Slike su nastale u rasponu od kraja 19. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća. Autori su uglavnom lokalni slikari, uz ponekoga slučajnog prolaznika kroz naše krajeve. Među njima ima i vrlo kvalitetnih umjetnika koji su ostavili snažan pečat na likovnoj sceni Rijeke i šire, poput Romola Venuccija, Carla Ostrogovicha ili, od mlađe generacije, Mile Kumbatović, Mate Solisa i Antuna Žunića. Uz njih, tu su autori koji su samo dijelom svog opusa vezani uz primorski kraj, kao što su Hans Printz i Jean d’Alheim, a nekoliko je i međunarodno afirmiranih autora, poput Lee von Littrow. Muzej grada Rijeke je mlad muzej, nema ni dvadeset godina kako je osnovan, i njegova se likovna zbirka ne može natjecati s institucijama čija povijest i tradicija prikupljanja sežu desetljećima u prošlost. Pa ipak, to ne znači da nemamo što ponuditi publici, pogotovo publici s kojom nas, iako je „strana“, zapravo vežu dijelovi zajedničke povijesti, preklapanje kulturnih krugova, srodnost jezika, a i zemljopisna pripadnost istočnoj obali Jadrana.

Komentari