Izložba “Gradovi duhova” u Galeriji Kortil

Projekt Gradovi duhova za cilj ima kulturno revitalizirati 45 napuštenih seoskih naselja na području Primorsko-goranske županije

71

Danas, 5. studenog, u 19 sati u Galeriji Kortil otvara se izložba Gradovi duhova Zdenka Vukelića i udruge Inovativni projekti.

Projekt Gradovi duhova za cilj ima kulturno revitalizirati 45 napuštenih seoskih naselja na području Primorsko-goranske županije, a dio toga je i izložba fine art fotografija u crno-bijeloj tehnici kao i panoramski snimak od 360° koji će biti izloženi u Kortilu.

Projekt predstavlja multidimenzionalni umjetnički pristup koristeći nekoliko medija istovremeno te se na taj način radi o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj.

Članovi udruge Inovativni projekti (INO-PRO) iz Rijeke posjetili su 45 napuštenih naselja u PGŽ-u od ukupno 150 u Hrvatskoj, fotografirali ih, odredili koordinate, prikupili podatke o stanovnicima od prvog popisa stanovništva 1857. do posljednjeg 2011. te ih objedinili na inovativnom internetskom portalu www.gradovi-duhova.info.

Statističko istraživanje i terensku pripremu napravio je profesor geografije Zvonko Bumber koji je i voditelj projekta, a riječki glazbenik Damir Urban izradio je instrumentalnu podlogu za internetsku stranicu čime je zaokruženo posjetiteljevo iskustvo istraživanja umjetničkih fotografija, povijesti i lokacija napuštenih naselja.

Predodžba napuštenog naselja, očekivano, trebala bi biti turobna, mogla bi, ili, trebala bi  sugerirati klupko usamljenosti, nelagode, zloslutnosti, tajanstvene zloguke sablasnosti…

Međutim, Vukelićeva je predodžba gradova duhova iznenađujuća: niti je turobna, niti je nelagodna, niti je zloguka…Dapače, dominantno pesimistična tema napuštenosti na autorovim je fotografijama prikazana u svojoj kontraverzi – toplim ugođajem, nostalgijom, uvjetovanim optimizmom, nadom i utjehom.

Kontrapunktnu dimenziju neočekivane atmosfere ugode autor je postigao dvama efektima: prvi je istančana, promišljena  uporaba svjetla, ciljani svjetlosni fokus postavljen u ključnoj točki  svake pojedinačne fotografije, drugi je emotivan odnos s prirodom čiji kompatibilni motivi istovremeno pružaju vizualnu ljepotu, egzistencijalnu utjehu i perspektivnu nadu.

Izložba je otvorena do 8. studenog i može se pogledati od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.

Komentari