Naslovnicaa Događanja Izložba “Games and Politics” u MSU – Angažirane videoigre koje su više...

Izložba “Games and Politics” u MSU – Angažirane videoigre koje su više od zabave!

7
Podijeli

Izložba “Games and Politics” (Igre I politika), nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), prikazuje  politički i socijalno angažirane videoigre kao puno više od isključivo medija za zabavu, čime se one čvrsto ograđuju od konvencionalnog tržišta. Izložba se otvara u predvorju MSU-a u utorak, 4. prosinca u 19 sati.

Nakon stanica u Skopju i Sofiji izložba se u prosincu prikazuje u Zagrebu u suradnji s MSU-om te tijekom siječnja u Rijeci u Galeriji Filodrammatica u partnerstvu s udrugom Drugo more. Kao prvi dio projekta, a u suradnji s Animafestom u lipnju ove godine održana je I radionica izrade videoigara za studente s njemačkim developerom Onatom Hekimogluom. Nastali će radovi također biti prikazani u sklopu izložbe.
Posjetitelji postaju igrači pa uz studentske igre mogu isprobati I 16 videoigara koje propituju različite aspekte suvremenog društva: politička odlučivanja (Democracy 3), rodna problematika (Perfect Woman), država koja nadzire (TouchTone i Orwell), rat dronova (Killbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sustavima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktualna politička događanja (The Cat and the Coup und Madrid), posljedice ratnih događanja (This War of Mine).
Popratni program izložbe pod nazivom „1000 novih života“ (7.-9.12.) kurira Srđan Laterza i zamišljen je kao festival koji će tijekom jednog vikenda istraživati načine ispreplitanja videoigara, društva i umjetnosti. Po prvi put će svoj rad u Hrvatskoj predstaviti Jelena Visković, umjetnica čiji je gaming projekt otkupio prestižni Victoria&Albert Museum iz Londona. Thorsten Wiedemann, pokretač berlinskog festivala A MAZE, pokušat će odgonetnuti budućnost videoigara i igranja općenito. Vodeći domaći gaming studiji ispričat će nam kako su iz Hrvatske osvojili milijune igrača širom svijeta, stvorivši prepoznatljive brandove u industriji zabave.
Detaljan program možete naći na web stranici  i Facebook profilu Goethe-Instituta.

Komentari