Irski pisac Ronan Bennett u Rijeci

90

U sklopu Tribine razotkrivanje koja gostuje u Rijeci, održati će se književno druženje s poznatim irskim piscem Ronanom Bennettom.
S autorom povijesnog trilera Opasna partija će o knjizi, njegovu književnom radu, scenarijima za BBC, političkom angažmanu, zatvorskim godinama, Irskoj i drugim temama razgovarati Seid Serdarević, uz simultani prijevod Daniele Uravić. Navedeno gostovanje održat će se u ponedjeljak, 18. travnja s početkom u 18 sati u knjižari V.B.Z. Filodrammatica, Korzo 28.

O knjizi:
Godine 1914., u jeku političkih previranja koja prethode slomu Ruskoga Carstva, jednoga olujnoga proljetnog dana u Sankt Peterburgu naočigled zapanjene gomile ubijen je poznati novinski urednik. Istraga dovodi policiju u ordinaciju čuvenog psihoanalitičara Otta Spethmanna, koji i ne sluti da bi mogao biti povezan s tim zločinom. Dok se zamršeno klupko polako ali sigurno zapleće…
Opasna partija Ronana Bennetta napeti je povijesni triler koji govori o tome kako se postaviti u razdoblju obilježenom diktaturom i nepravdom.

O autoru:
Irski prozaist i scenarist Ronan Bennett rođen je 1956. u Belfastu, gdje je i odrastao. Završivši studij povijesti na londonskom King’s Collegeu, proveo je godinu dana u londonskom Institutu za po vijesna istraživanja kao znanstveni novak te se potom posvetio pisanju. Pozornost publike privukao je svojim prvim romanom Drugi zatvor (The Second Prison, 1991.), koji se našao u izboru za nagradu Irish Timesa za književni prvijenac. Godinu poslije objavljuje zapaženi roman Overthrown by Strangers, a veliki uspjeh doživio je zahvaljujući romanu Katastrofičar (The Catastrofist, 1997.). Ta priča o irskom novinaru koji se pedesetih godina 20. stoljeća nalazi u Belgijskom Kongu donijela je Bennettu niz priznanja te bila u užem izboru za nagradu Whitbread. Radnja napetog povijesnog romana Treća godina pustošenja (Havoc, in its Third Year, 2004.) smještena je u 17. stoljeće, a nagrađen nagradom Huges & Huges za irski roman godine, te je bio u širem izboru za Bookerovu nagradu i užem izboru za nagradu IMPAC. Roman Opasna partija objavljen je 2006., a Britanska ga je publika tijekom godine mogla pratiti u nastavcima u nedjeljnom izdanju Observera. Ronan Bennett živi s obitelji u Londonu, redoviti je suradnik Guardiana i Observera te autor brojnih filmskih i televizijskih scenarija.

Komentari